Kjeld gaat voor nieuw snelheidsrecord op de schaats
i

AP

Kjeld gaat voor nieuw snelheidsrecord op de schaats

admin • 15:21, 23-03-2018 / Laatste Update: 18:59, 05-01-2024

De meeste schaatsers liggen lekker met de benen omhoog te genieten van hun vakantie, maar Kjeld Nuis moet nog steeds in topvorm zijn. De 2-voudig olympisch kampioen doet volgende week een recordpoging. Hij wil weten hoe hoog zijn absolute topsnelheid ligt op schaatsen.

Wat haalbaar is, weet hij niet, maar een doel heeft hij zeker. ,,100 is een magisch getal", zei hij tegen het AD. De snelste schaatsers halen, ter vergelijking, op de 400 meterbanen snelheden van net boven de 60 kilometer per uur. ,,Dit vind ik ook wel spannend hoor. Ik weet hoe het is om 60 kilometer per uur te halen, maar alles erboven is onbekend."

Zonder wind

In het Zweedse Lulea rijdt Nuis op een natuurijsbaan van 1500 meter, zonder bochten. Ook rijdt hij achter een auto met windscherm, zodat de meeste luchtweerstand wordt weggenomen. Nuis wordt deze vrijdag nog gehuldigd in de Grote Kerk in Den Haag en gaat samen met alle andere olympische sporters langs bij het Koninklijk Paar en Prinses Margriet. Zondag start zijn avontuur in Zweden.

Pogingen

Nuis blijft een weekje in Lulea en gaat op meerdere dagen meerdere pogingen wagen om het record te halen. Maandag draait om wennen en een rondleiding in het Zweede Lapland, dinsdag gaat hij voor het eerst het ijs op. Nuis: ,,Veel is afhankelijk van het weer bij die pogingen. Of het waait of sneeuwt maakt een groot verschil. Maar vooralsnog zijn de voorspellingen heel goed, met een temperatuurtje van rond de -2 à 0 graden Celsius.”

Project

Er zijn zo'n 50 man bezig met dit project, dat een samenwerking is tussen sponsor Red Bull en de Technische Universiteit van Eindhoven. Nuis zal zelf met 10 mensen afreizen, waaronder een fysiotherapeut, meerdere managers en Ronald van den Ing, jarenlang de vaste materiaalman van de Nederlandse schaatsploeg.

,,Alles is namelijk een vraag. Je weet niet wat je schaatsen doen bij 100 kilometer per uur. Moet je een andere ronding? Hoe is natuurijs? Zijn er scheuren?  Daar gaan we de eerste dagen naar kijken."