Kjeld Nuis gediskwalificeerd op eerste 500 meter NK sprint omdat hij ploeggenoot Mulder in de weg reed

28 november 2020

ANP

Dai Dai N'tab heeft op het NK sprint in Heerenveen de 1e 500 meter gewonnen. De Nederlandse kampioen op deze afstand finishte in een tijd van 34,79 seconden. Ploeggenoot Hein Otterspeer gaf als nummer 2 heel weinig toe: 34,82. 


Kai Verbij, die ook voor Team Jumbo-Visma uitkomt, belandde met 34,90 op de 3e plek. Outsider Thomas Krol, die het vooral van zijn 1000 meter moet hebben, bleef bij de titelkandidaten met de 6e tijd (35,27) redelijk in de buurt.

Kjeld Nuis gediskwalificeerd
De ploeggenoten Ronald Mulder en titelhouder Kjeld Nuis (Team Reggeborgh) schakelden elkaar uit in de voorlaatste rit. De baanwissel liep niet goed af, vooral ook doordat Mulder vliegensvlug van start ging. Vanuit de buitenbaan had hij voorrang op Nuis, maar de 2-voudig olympisch kampioen besloot toch net voor Mulder te kruipen, waardoor beiden snelheid en ritme verloren. Nuis werd na afloop gediskwalificeerd.

Mulder mag opnieuw
Mulder mocht na zijn 19e tijd (36,60) nog een keer in zijn eentje de rit opnieuw rijden. Daarin klokte hij de 3e tijd en gooit hij dus Verbij van het podium.