Kramer voor 9de keer Europees kampioen allround

8 januari 2017

Pro Shots / Erik Pasman

Sven Kramer heeft zondag de EK-allround in Heerenveen gewonnen. In Thialf kwam zijn 1ste plaats in het klassement op de afsluitende 10 kilometer niet meer in gevaar. Het is de 3de Europese titel op rij voor de 30-jarige Kramer.


Het zilver gaat naar Jan Blokhuijsen, het brons naar de belg Bart Swings.

Kramer oppermachtig
Het is voor Kramer alweer zijn 9de allround titel. In 2011 en 2014 was hij er niet bij. Maar sinds 2007 heeft Kramer ieder EK gewonnen waar hij aan deelnam. Na de 1500 meter eerder op zondag kon Kramer de titel niet meer ontgaan. Hij had een voorsprong van 16 seconden(!) op nummer 2 Jan Blokhuijsen voor de start van de 10 kilometer. Kramer en Blokhuijsen sloten het EK af met de laatste rit op de 10 kilometer. De Fries liet nog maar eens zien waarom hij de allerbeste is. In een tijd van 13.06,30 won hij de 10 kilometer, voor Blokhuijsen en Swings.

Thuiswinst
Het mag dan wel titel nummer 9 zijn, voor Kramer voelt het nog altijd speciaal. Zeker omdat het in 'zijn' Thialf gebeurde. ''Super om het zo af te sluiten, het was een fantastisch weekend. Thuisschaatsen voelt toch altijd wel het lekkerst en het zit al 2 dagen bomvol hier. Mijn 5 km was uitstekend en het was lekker dat ik de macht had om op de 10 km te kunnen versnellen op het eind. Deze lijn wil ik doorzetten naar de WK-afstanden'', zegt hij voor de camera van de NOS.