Kramer rijdt prima 5 kilometer en zit nu heel kort op Roest

12 januari 2019

ANP

Sven Kramer heeft de 5000 meter van het EK Allround in Collalbo gewonnen. De 32-jarige klokte een tijd van 6.17,66. Hierdoor loopt hij in op Patrick Roest en daardoor is het nu ongekend spannend in het algemeen klassement.


Kramer moet morgen, op de 1500 meter, een achterstand van 0,14 goedmaken. Daarna moeten beide schaatsers ook nog een 10 kilometer rijden.

Deze middag werd vooraf al gezien als een krachtmeting tussen onze toppers Sven Kramer en Patrick Roest. Omdat de ervaren Kramer, die dit jaar zijn 10e Europese titel wil winnen, een minder seizoen draait dan de jonge Roest. Het was interessant om te zien wie zich beter staande kon houden op in het ijskoude Collalbo.

In z'n uppie
Roest was van de 2 als 1e aan de beurt. Hij moest schaatsen tegen een veel mindere tegenstander, die gemiddeld een rondje (!) langzamer rijdt op deze afstand. Daardoor kwam het erop neer dat hij in zijn eentje een tijd moest neerzetten. Roest haalde zijn tegenstander uiteindelijk nog een rondje in.

Betere krachtmeting
Kramer had met Pedersen een mooier gevecht te pakken. De Noor dreef de Fries door het uiterste, waardoor Kramer uiteindelijk sneller was dan zijn concurrenten.

Achteraf was Roest tevreden met zijn 5000 meter ,,Maar mijn 500 meter had gewoon sneller gemoeten om nu een gat te slaan.''