Mannen pakken goud op teamsprint, vrouwen geven koppositie uit handen

9 december 2018

EPA

De Nederlandse mannen hebben het wereldbekerklassement van het onderdeel teamsprint gewonnen. In Polen was een 2e plaats voldoende. De Nederlandse vrouwenploeg greep nipt naast de eindzege.


In het Poolse Tomaszów Mazowiecki eindigden de Nederlandse schaatsmannen, ondanks een haperende race, als 2e. Michel Mulder, Dai Dai Ntab en Kai Verbij werden geklopt door de Noorse mannen. De 2e klassering was desalniettemin goed genoeg om het algemeen klassement te winnen.

Vrouwen
De Nederlandse vrouwen gaven in Polen juist de koppositie nog uit handen. Tijdens de laatste teamsprint eindigden de Femke Beuling, Letitia de Jong en Ireen Wüst als derde. Daardoor ging de overwinning in het wereldbekerklassement naar Rusland dat als 2e eindigde (1.28,18). Japan zegevierde in een tijd van 1.27,82.

Nieuw onderdeel
Nederland eindigde in Obihiro als 3e en in Tomakomai als 1e op dit vrij nieuwe onderdeel, dat bij de WK afstanden in februari in Inzell voor de 1e keer op het programma staat. Rusland had in het eindklassement 2 punten meer dan Nederland (314 tegen 312).