Margot Boer mag bronzen plak in Pyeongchang alsnog inruilen voor de zilveren

6 december 2017

Pim Ras

Olympische sporters die door de schorsingen naar aanleiding van het Russische dopingschandaal een bepaalde medaille verdienen, worden in Pyeongchang tijdens een speciale ceremonie alsnog gehuldigd. Dat heeft het IOC dinsdag besloten.


Oud-schaatsster Margot Boer won bij de Winterspelen van 2014 in Sotsji de bronzen medaille op de 500 meter. Nadat vorige week de zilveren Olga Fatkoelina geschorst werd voor het leven, schuift de voormalige sprintster een plek op. 

Nadat het Internationaal Olympisch Comité eerder besloot dat van 20 individuele Russische dopingzondaars van Sotsji 2014 de behaalde resultaten werd geschrapt, kondigde president Thomas Bach in Lausanne aan dat 'nieuwe' medaillewinnaars in Zuid-Korea alsnog in het zonnetje worden gezet.

Goedmakertje
Zij krijgen dan alsnog de medaille uitgereikt die hen toekomt. Gerard Dielessen, algemeen directeur van NOC*NSF, is blij met de oplossing. "Vanzelfsprekend zullen wij Nederlandse sporters die, waarvan nu blijkt, alsnog een medaille hebben verdiend bij de Spelen van Sotsji, graag meenemen naar Pyeongchang voor de ceremonie waarin die medailles worden uitgereikt."

Margot Boer gaf begin deze week nog te kennen haar bronzen medaille graag te willen houden. Het is nog onduidelijk of zij op het aanbod van het IOC en NOC*NSF ingaat.