Ex-schaatser Mark Tuitert over zijn verandering: ‘Ik smeet toen de bidons alle kanten op’
i

Vincent Riemersma

Ex-schaatser Mark Tuitert over zijn verandering: ‘Ik smeet toen de bidons alle kanten op’

Marcel Roes • 18:55, 16-08-2021 / Laatste Update: 07:51, 07-01-2024

Hoe haal je het beste uit jezelf? Toen Mark Tuitert (1980) een jonge, veelbelovende schaatser was, wist hij dat nog niet − en maakte hij verkeerde keuzes. Nadat hij meer leerde over het stoïcisme nam zijn zelfkennis toe. Tuitert werd onder meer olympisch kampioen op de 1.500 meter. Mark Tuitert legt aan Sportnieuws.nl zijn principes uit, die hij uitgebreider beschrijft in zijn boek “DRIVE. Train je stoïcijnse mindset”.

Door: Marcel Roes

Wat is het het stoïcisme? Er is een verschil tussen wat je waarneemt en hoe je dat interpreteert. Op dat eerste heb je weinig tot geen invloed, op dat tweede wel. De Stoïcijnen zeggen: richt je alleen op zaken waar je wél controle op hebt.

Sommige sporters laten zich makkelijk opnaaien. Vechtsporter Conor McGregor en zijn maffe uitspraken, Formule 1-coureur Yuki Tsunoda die over de boordradio vloekt. Het is toch menselijk om woedend te zijn over wat er om je heen gebeurt en die negatieve emoties af te reageren?

“Je mag je best even afreageren. Toen ik in 2010 bij de Winterspelen 5de werd op de 1.000 meter smeet ik ook de bidons alle kanten op. Maar toen ik terugkeerde in het olympisch dorp, kwam het moment om dat naast me neer te leggen. Je moet je afvragen: is dit iets wat me helpt, of iets wat me tegenwerkt? De basketballer Giannis Antetokounmpo zei: “Je verleden is je ego, het heden is je trots”. Een teleurstelling raakt je, maar hoe sneller je kunt herpakken, hoe beter dat is voor je prestaties.”

In 2001 kwam je als debutant ten val op het EK allround, terwijl je op koers lag voor de titel. Hoe ging je daar als broekie mee om, zonder de kennis en mentale training die je nu hebt?

“In de zomer daarna deed ik oogkleppen op en trainde ik veel te hard door. Ik wilde een soort revanche. Harder trainen dan ooit. Als ik mijn trainingsdagboek van toen teruglees: het was krankzinnig. Ik reageerde er dus uit bewijsdrang verkeerd op.”

De Nederlandse olympische atleten kregen je boek “Drive” mee in hun koffertje voor Tokio. Denk je dat Churandy Martina een mentaal opkikkertje nodig had?

“Hij misschien niet, want hij heeft zijn eigen filosofie al goed voor elkaar. Ik heb zeker veel reacties gehad. Het is leuk als ze er iets mee konden doen, maar die atleten zijn zo goed getraind, die zijn al jaren bezig met dat ene moment. Die worden daar goed in begeleid. Ik zag “DRIVE” wel veel terugkeren op IG-stories van TeamNL.”

Wie is de ultieme stoïcijnse atleet? De tennissende “Iceman” Björn Borg, de ondoorgrondelijke voetballer Marco van Basten, darter Jose de Sousa die niet eens moeite doet om goed te rekenen?

“Stoïcijns zijn betekent nederig kunnen zijn, om kunnen gaan met de druk en je gedrevenheid. Stoïcijns zijn is wat anders dan emotieloos zijn. Het betekent het juiste doen voor jezelf, je teamgenoten, je land. Om het hoogste na te streven. Niet vervallen in geklaag over de omstandigheden, niet wensen dat de situatie anders zou zijn, maar je rug rechthouden en vol moed de strijd aangaan. Het belangrijkste in het stoïcisme is goed leven, dat wil zeggen volgens de hoogste menselijke waarden. Dus of je nu wint of verliest, moed tonen is veel belangrijker."

"DRIVE" krijgt een herdruk. Het maken van het boek was een plezierig proces, maar geef toe: dit succes als resultaat is vast ook heel lekker.

“Tuurlijk. Maar mijn enige doel was dat ik het zo goed mogelijk wilde doen. Een goed boek schrijven, de principes zo helder mogelijk uitleggen en ze vertalen op een praktische manier zodat mensen er wat mee kunnen. En ook qua visuals, de PR, de marketing, dat zijn zaken waarin ik me ook wilde bekwamen. Het resultaat is het maximale wat ik kon bereiken. En dan is zeker leuk dat het hoog in de lijstjes staat. Ik zou liegen als ik zeg dat het niet zo is.

Maar dat was niet het doel op zich. Het is het resultaat van het zo goed mogelijk proberen te doen. In het algemeen geldt: als ik ergens zou verslappen of het niet volgens die filosofie zou doen, zou ik het zonde van de tijd vinden.”