Ter Mors over massastart: ‘Zeker iets wat ik wil doen, maar roep ik al heel lang’

3 november 2019

ANP

Veelzijdig schaatsster Jorien ter Mors gaat dit seizoen mogelijk serieus werk maken van de massastart. ,,Als het allemaal past in het seizoen, met name in fysiek opzicht, is dat zeker iets wat ik wil gaan doen. Dat roep ik al heel lang, maar vaak was het een beetje druk met shorttrack en langebaan. Ik hoop dat ik voor de massastart nu wel tijd weet te vinden", aldus Ter Mors.


,,Het is een combinatie van shorttrack en langebaanschaatsen. Dus het is logisch dat ik daar interesse in heb.”

IJzersterk in Thialf
Ter Mors (29) won in haar loopbaan 3 olympische titels op de langebaan. Daarnaast veroverde ze 3 keer WK-goud. Als shorttrackster behaalde de Twentse alleskunner in 2018 in Zuid-Korea ook nog olympisch brons. Na de Winterspelen van Pyeongchang moest Ter Mors een jaar pauzeren wegens een knieoperatie. Tijdens de eerste 2 dagen van de kwalificatie voor de wereldbeker in Thialf toonde ze met 2 ritzeges duidelijk (1500 meter en 500 meter) aan dat ze weer helemaal terug is, en misschien wel beter kan worden dan ooit op de langebaan. Met shorttrack is de blikvanger van Team IKO gestopt.

Bondscoach ziet het graag
Bondscoach Jan Coopmans, onder meer verantwoordelijk voor de massastart met 2 deelnemers per land, heeft in Irene Schouten al een topper in huis op dit onderdeel. ,,Voor Jorien rollen we rode loper uit", zei hij in Heerenveen veelbetekenend. ,,Of ze een koningskoppel kan vormen met Irene? Zeker, maar shorttrackster Suzanne Schulting is ook een optie. We zitten wat dat betreft in een luxepositie. Maar er kan altijd iemand ziek worden ofzo. Je moet altijd een plan-B en een plan-C hebben.”Keuzes maken
Ter Mors beseft als geen ander dat haar veelzijdigheid op de ijspiste niet altijd een voordeel is. ,,Ik kan gewoon teveel, dus dat betekent dat ik keuzes moet maken. Ik ga voor kwaliteit en niet voor kwantiteit. Ik wil scoren op een paar onderdelen en niet op veel disciplines steeds net buiten de boot vallen. Ik word liever 1 keer wereldkampioen dan 3 keer 3e.”

De 1000 en de 1500 meter blijven vooralsnog haar hoofddoelen. ,,De rest zal daar omheen moeten passen. De 500 meter en een eventuele massastart zijn dan de eerste wedstrijden die ik schrap als het even niet te combineren valt."