Nuis schrok van het natuurijs: 'Al die scheuren, hoe ga ik dit in godsnaam doen?
i

Red Bull

Nuis schrok van het natuurijs: 'Al die scheuren, hoe ga ik dit in godsnaam doen?

Martijn Baars • 22:11, 28-03-2018 / Laatste Update: 09:36, 05-01-2024

Kjeld Nuis zette natuurlijk een ziek record neer door als 1ste mens ooit 93 km per uur te schaatsen. Hij had zich goed voorbereid en niets aan het toeval overgelaten om het wereldrecord hard schaatsen te verbeteren, maar spannend was het wel. "Het waren 3 gestoorde dagen", vertelt hij het AD.

Nuis had al 20 jaar niet meer op natuurijs gestaan, dus het was even wennen toen hij deze week voor het 1st op het natuurijs in Zweden stond.

Scheuren en hobbels

De 2-voudig olympisch kampioen schrok zelfs een beetje: "Je komt hier naartoe met allerlei ideeën en verwachtingen. Maar ik zag dat ijs, met al die scheuren en hobbels en ik dacht: hoe ga ik hier in godsnaam een snelheidsrecord vestigen?"

Man en macht

Maar zijn team gaf het niet op en probeerde het ijs zo goed mogelijk te maken: "Er is met man en macht aan het ijs gewerkt en na 3 gestoorde dagen is het uiteindelijk gewoon gelukt”, zegt hij blij. Met 93 kilometer per uur is hij nu de snelste schaatser ooit. "Harder kon hier ook écht niet. Dit was de ultieme poging."

Testen

De 1ste 2 dagen in Zweeds Lapland stonden in het teken van testen. Hoe hard moest de auto optrekken? Hoe kon hij het beste communiceren met Mikaela Ahlin-Kottulinsky? En hoe zouden ze dat ijs wat gladder en veiliger krijgen?

Schepjes en gietertjes

Uiteindelijk werd speciaal een zamboni ingevlogen. Nuis: "En ze zijn die hele baan van 2000 meter met schepjes en gietertjes afgelopen om de gaten te vullen. Dat moest ook wel, want mijn grootste angst was dat ik op zo’n snelheid in een scheur zou rijden en voorover zou klappen. Maar vanochtend wist ik: je moet gewoon niet bang zijn. Ik had een speciaal ontworpen pak aan met echte bescherming voor mijn rug, ellebogen en schouders. Gewoon gaan.”

Techniek aanpassen

Tijdens de 1ste poging kwam hij tot 81,6 kilometer per uur. Maar het kon harder. Met speciale, langere buizen onder zijn schaatsen zocht Nuis uit hoe hij zijn normale techniek moest aanpassen om tot de hoogste topsnelheid te komen.

Tekst loopt door onder de foto.

Communicatie met de auto

"We hebben Erben Wennemars uiteindelijk in de auto gezet, naast Mikaela”, zegt Nuis. "Dinsdag op de testdag had ik via oortjes rechtstreeks contact met Mikaela en zei ik ‘go, go’, of ‘easy’. Vooral tussen de 40 en 50 kilometer had ik soms moeite om de auto bij te houden. Met Erben in de auto kon hij ertussen gaan zitten in de communicatie. Erben zag aan mij of ik moest lossen of juist op de auto inliep. Daardoor kon ik me puur focussen op de acceleratie. Die was bij de laatste poging perfect, de laatste slagen waren echt optimaal.”

Adrenalinekick

Met het record kwam vanzelfsprekend ook de adrenalinekick. "Het gevoel om zo hard te schaatsen en over die bobbels te vliegen, was zó vet. Je moet je voorstellen dat ik in Thialf, op het beste ijs ter wereld, tot 60 kilometer per uur kom. Ik ging hier meer dan 50 procent harder. De zuiging van dat windscherm is enorm. Dit was in 1 woord ongelooflijk.”