Patrick Roest had het baanrecord in zijn achterhoofd: ‘Baal dat het niet is gelukt’

1 november 2019

Orange Pictures

Patrick Roest is het seizoen weer fantastisch begonnen. Hij reed nét geen baanrecord tijdens het World Cup Kwalificatietoernooi, maar schaatste wel iedereen van de baan op de 5000 meter. De winnende tijd was 6.09.83. Jorrit Bergsma werd 2de met een tijd van 6.14.31. "Mijn vorm is goed, in Inzell ging het al lekker. Deze vorm moet ik dit seizoen doortrekken", zei Roest na de race.


Vorig seizoen begon Roest ook lekker, toen won hij alle afstanden van het WCKT waarop hij uitkwam (1500 meter, 5000 meter en 10000 meter). "Vorig jaar heb ik de race beter ingedeeld, maar ik ben beter dan vorig seizoen. Ik moet met een beter schema komen, niet te snel willen. Daar moet ik nog aan werken."

'Veel te snel'
Roest begon de race als een razende en dat brak hem in de laatste rondjes op. "Ik begon veel te snel, Rondes van 28.2 zijn natuurlijk veel te gek voor een 5000 meter. Het is goed voor de 3000 meter, maar met nog 6 rondes te gaan is het te veel. Toen moest ik wel even op mijn tanden bijten", zegt Roest.

Net geen baanrecord
Het leek er een lange tijd op dat Roest het baanrecord van 6.08.96 zou verbreken. Door de race niet goed in te delen lukte dat net niet. "Van tevoren heb ik niet afgesproken om voor het baanrecord te gaan. Toch zit het in je achterhoofd en het was ook mogelijk, ik voelde me goed. Natuurlijk baal ik wel dat het niet is gelukt. Ik stond er tijdens de race goed voor. Voor nu is het zaak dat ik dit niveau doortrek de rest van dit seizoen."