Ritsma enorm onder de indruk van Roest: ‘Hij is de complete allrounder’

5 november 2018

ANP

Patrick Roest kende een perfect weekend in Heerenveen. De 22-jarige schaatser won de 1.500, 5.000 en 10.000 meter van de selectiewedstrijd voor de wereldbekerwedstrijden op indrukwekkende wijze. Oud-schaatser Rintje Ritsma is lovend over de kwaliteiten van Roest.


"Volgens mij is zijn bescheidenheid een grote factor. Hij heeft de ideale opleiding gehad, in een ploeg met Kramer als leermeester en Kjeld Nuis als 2de boegbeeld dat veel aandacht opeist", zegt hij in gesprek met het Algemeen Dagblad.

"In een andere ploeg was Roest al kopman geweest, nu hij heeft juist in de schaduw en de ontspanning kunnen rijpen. Er komt nu een moeilijkere periode aan. Iedereen kijkt naar hem, zoals Sven dat ook altijd heeft gehad. Dat is een uitdaging, maar ook een last."

Ideaal postuur
Toch ziet Ritsma Roest met name het allrounden de komende jaren beheersen. "Op de 1.500 meter, daar kunnen Denis Juskov en diverse Nederlanders het gevecht met Roest nog aan. Maar op de langere afstanden is dat alleen Kramer, mits fit. Roest heeft eigenlijk het ideale postuur voor die afstanden, dat is een wielrentype, waar Kramer misschien wel iets te groot is voor hooglandbanen."

De WK allround, in maart op de hooglandbaan in Calgary, wordt wat dat betreft interessant. Met 4 goede afstanden zou Roest zelfs de koppositie van Shani Davis in de Adelskalender, de wereldranglijst ranglijst van de persoonlijk records op de 4 allroundafstanden, aan kunnen vallen. Roest staat daar na zondag op plek 11, nota bene met 4 op laaglandbanen gereden tijden.

Ritsma: "Roest kan op de 500 meter een halve seconde winnen op Kramer. Maar hij reed dit weekeinde ook met gemak een goede 10 kilometer. Hij is de complete allrounder, het kan hard gaan dit seizoen. Al verwacht ik dat Sven, als hij komende tijden soms zijn rust kan pakken, nog wel gaat meedoen."