Sablikova verpest gouden race De Jong, Nederlandse moet het doen met zilver op 3000 meter

7 februari 2019

ANP

Martina Sablikova heeft een Nederlands feestje in Inzell verpest. De Tsjechische routinier schaatste de snelste tijd op de 3000 meter op het WK afstanden en pakte dus het goud. Antoinette de Jong werd 2e, voor Natalia Voronina. Carlijn Achtereekte en Ireen Wüst werden 4e en 5e.


Ireen Wüst moest al heel vroeg aan de bak en startte zoals gewoonlijk snel. Haar laatste rondjes reed de Goirlese schaatsster een stukje langzamer, maar het was wel genoeg voor een voorlopige eerste tijd: 4,01,45.

De Jong onder de 4 minuten
Maar die tijd ging de rit erna alweer kapot. Landgenote Achtereekte reed even een baanrecord in 4,00,47 en zette daarmee een flinke tijd neer voor de concurrentie. Maar de laatste Nederlandse op de 3000 meter, Antoinette de Jong, reed een seconde sneller en dook dus onder de 4 minuten: 3,59,41.

Voronina vliegt
In de rit na De Jong vloog de Russin Natalia Voronina uit de startblokken. Tot de laatste rondes hield ze het spannend, maar dook ze net niet onder de tijd van de Nederlandse. Met 3,59,99 stootte ze wel Wüst van het podium en Achtereekte naar plaats 3. In de laatste rit was het wachten op Sablikova en Maryna Zuyeva. De Tsjechische reed ontzettend mooi vlak en hield op de streep een halve seconde over op De Jong.