Schaatscoach Jac Orie in protest tegen diskwalificatie Kjeld Nuis: ‘Heb moeite met het bewijs’

11 januari 2019

AP

Jac Orie is het niet met een beslissing eens. De schaatscoach heeft bij de EK sprint in Collalbo een protest ingediend tegen de spraakmakende diskwalificatie van zijn troef Kjeld Nuis.


"Kijk, als hij met zijn schaats over de lijn is gegaan, is het duidelijk. Dan lig je eruit. Maar de arbitrage heeft het ons nog niet duidelijk kunnen laten zien. En dat vind ik een beetje tragisch, zeker na de geweldige 1000 meter die Kjeld reed", zei hij tegen de aanwezige media.

Afsnijden
Bij het nemen van de 1e binnenbocht tikte Nuis tenminste 1 blokje aan. "Je ziet inderdaad 2 blokjes over het ijs schieten, maar je ziet op de tv-beelden niet dat hij over de lijn gaat met zijn schaats", ging Orie verder. "Volgens de dienstdoende scheidsrechter hadden 2 baanarbiters dat dan weer wel gezien. Op de tv-beelden kunnen we die 2 alleen lastig terugvinden."

Protest
Toch zag hij weinig vreemds. "Wij zagen ze niet. Daarom hebben we nu een protest ingediend. We hebben moeite met de bewijslast." Nuis steeg met een baanrecord van 1.08,38 aanvankelijk naar de 1e plaats in het tussenklassement. Titelhouder Kai Verbij bleef na de diskwalificatie aan kop staan.