Schaatscoach Jillert Anema foetert op schaatsbond: ‘They don’t know shit’

10 januari 2022

ANP

Schuif een microfoon voor de neus van schaatscoach Jillert Anema en je oortjes gaan klapperen van zijn tirades. Dit weekend was het weer raak, toen Anema werd gevraagd naar het beleid van de schaatsbond KNSB bij de massastart.


De bondscoach, Jan Coopmans, heeft Sven Kramer en Jorrit Bergsma aangewezen voor de olympische massastart. Een duo dat nooit samen rijdt. Logisch, want Kramer rijdt nooit de massastart (ja, 4 jaar terug een keer). Kramer kreeg dit weekend in Thialf de kans om te oefenen met Bergsma, maar hij liet die kans links liggen.

Goud
"Dit goud gaan we niet winnen. Als niemand dit onderdeel serieus neemt, vraag je om deze problemen", zegt Anema. Wat hem betreft had de bond een koppel aangewezen dat wel vaak samenwerkt.

"Wijs een team aan waarmee je ook de World Cups rijdt. Iedereen denkt dat het wel even simpel is, maar dat is het dus niet. Het is niet appeltje-eitje bij dit onderdeel. Iedereen is van goede wil, maar they don’t know shit."

Bek houden
Al dat gepolder en gedoe met prestatiematrixen zint hem niet. Anema mist leiderschap. Hoe het dan wel moet? Iemand moet dit zeggen: "Ik ben de baas, ik alleen beslis en verder moet iedereen zijn bek houden. Ik wijs 2 mensen aan voor de Spelen. Red ik het niet, zaag je mijn poten eraf."

Frustratie
Maar ja, Anema is dus de baas niet. "Ik kan helemaal niks nee. Ik kan alleen hier even mijn frustratie staan weg te praten, maar dat helpt ook geen zak."

EK afstanden
Bij de EK afstanden maakten Jorrit Bergsma en Marcel Bosker een zwakke indruk als duo. Bosker leek zonder tactisch plan vertrokken, Bergsma was in de war en dacht in de slotronde dat het de voorlaatste ronde was.