😷 | Schaatser Jan Blokhuijsen krijgt straf omdat hij mondmasker weigerde bij dopingtest in eigen huis

12 augustus 2021

ANP

Jan Blokhuijsen is door de Internationale Schaats Bond (ISU) op de vingers getikt. Hij weigerde een mondmasker te dragen toen dopingcontroleurs bij hem thuis een test af kwamen nemen.


De dopingtest vond plaats op 28 april, buiten de schaatscompetities om.

Nederland toen een risicogebied
In een verklaring van de ISU is te lezen dat Blokhuijsen aangaf nooit een masker in zijn eigen huis te zullen dragen: "De persoon in kwestie was op de hoogte van de test in zijn huis om 6.35 uur. Waar andere schaatsers zonder problemen getest konden worden, weigerde deze persoon een mondmasker te dragen. Hij is gewezen op de regels en de verantwoordelijkheden in deze tijden van COVID-19, maar hij veranderde niet van gedachten. Zelfs niet toen hij werd gewezen op het feit dat Nederland op dat moment een gebied was met hoge besmettingsrisico's. Daarmee heeft hij geen zorg gedragen voor de veiligheid van de mensen die de test moesten afnemen.”

De ISU noemt het gedrag van Blokhuijsen onverantwoordelijk en onethisch en heeft de regels van de schaatsunie geschonden. "De heer Jan Blokhuijsen wordt berispt en gewaarschuwd om in de toekomst niet nog eens dergelijk gedrag te tonen. Anders zal dit leiden tot een zwaardere sanctie.”