Dit is het verhaal van de Hongaarse shorttrackbroers Liu

7 maart 2021

ANP
Hongarije shorttrack Liu

Tijdens het WK shorttrack heb je ze misschien langs zien komen op televisie: Shaolin en Shaoang Liu. Hoewel de namen doen vermoeden dat ze uit Azië komen, rijden ze onder de vlag van Hongarije. Niet zo gek ook: hun moeder is namelijk Hongaars.


In de jaren '90 wilde hun Chinese vader kunstschilder worden en trok naar Europa. "Hij heeft 3 dagen in de trein gezeten vanuit China en stapte in Boedapest uit. Hij vond het geweldig: het weer, de stad, de mensen. Hij bleef en een paar jaar later werd hij verliefd op mijn moeder", vertelde Shaoang in een interview met de Volkskrant.

Toen ze klein waren werd er af en toe vreemd naar ze gekeken, omdat ze er niet Hongaars uit zagen. Toch kon dit ze niet veel schelen: "In Nederland is het normaler, in Hongarije zijn ze mensen met een donker of Aziatisch uiterlijk niet zo gewend."

Shorttrack
Op een gegeven moment verhuisde de familie naar China, waar de broers in contact kwamen met het shorttrack. Dit trok hun aandacht en de rest is geschiedenis: de Liu's behoren tot de absolute wereldtop in deze sport.