Knegt moet zo’n 6 weken in het ziekenhuis blijven

11 januari 2019

anp

Sjinkie Knegt heeft zijn eerste vervelende nacht op de brandwondenafdeling van het Martini ziekenhuis in Groningen erop zitten. Volgens zijn moeder, Liesje Knegt, had Sjinkie nog veel pijn, maar heeft hij wel een redelijke nacht gehad. De verwachting is dat hij zeker 6 weken in het ziekenhuis moet blijven.


Mocht je je afvragen wat er precies gebeurd is: donderdag liep Sjinkie Knegt flinke brandwonden op toen het aansteken van een houtkachel niet goed ging. Zijn kleren vatte vlam en ook zijn baard vloog in de fik. Knegt werd met ernstige brandwonden naar het ziekenhuis gebracht.

"Het is met name de voorkant die verbrand is. Op zijn borst is het alsof hij flink in de zon heeft gelegen", zegt moeder Liesje tegen Omroep Friesland. "In zijn gezicht heeft hij vooral brandwonden op zijn voorhoofd, onder zijn ogen, op zijn neus en op zijn oren.. Zijn voeten zijn er het ergst aan toe. "Die zijn helemaal ingezwachteld. Dat kunnen wij verder ook niet zien."

Herstel
Over het uiteindelijke herstel van Knegt valt nu nog niet veel te zeggen volgens de doktoren. Dat kan pas na een week of 4.  "Er zitten met name eerste- en tweedegraads brandwonden op zijn voet en ze twijfelen of er ook derdegraads brandwonden bij zitten. Misschien een paar plekjes."

Eerste- en tweedegraads brandwonden herstellen meestal wel. Bij derdegraads brandwonden ben je wel de lul. Dat kan alleen een beetje verholpen worden door middel van huidtransplantatie. Maar dat is nu dus allemaal nog niet echt aan de orde.

Flink schrikken
Het was voor iedereen even flink schrikken toen het gebeurde. Vooral zijn vriendin Fenna, die even op bed lag toen het gebeurde, heeft een klap gekregen.

"Op het moment dat ze de woonkamer in kwam, had Sjinkie het vuur in zijn gezicht en op zijn borst al uitgekregen. Ze heeft toen een pan met water gepakt en het vuur op zijn voeten uit gekregen." Daarna heeft ze 112 gebeld en gevraagd of hij onder de douche moest. Dat hebben ze toen gedaan, waarna de traumahelikopter met een arts kwam. Daarna is hij direct naar het Martini ziekenhuis gebracht.