Medische toestand Van Ruijven verslechterd: shorttrackster vecht voor haar leven

1 juli 2020

BSR Agency

De toestand van shorttrackster Lara van Ruijven is verslechterd. De KNSB meldt in een persbericht dat de 27-jarige shorttrackster vecht voor haar leven nadat ze afgelopen week ernstig ziek werd opgenomen in een ziekenhuis in Frankrijk.Van Ruijven bleek eerder deze week te kampen met een stoornis aan het immuunsysteem, met ernstige complicaties en inwendige bloedingen tot gevolg. Ze was was met de nationale selectie op hoogtestage in Font Romeu in de Franse Pyreneeën. Vanwege gezondheidsklachten werd ze eind vorige week al in het ziekenhuis van Perpignan opgenomen. Afgelopen weekeinde verslechterde haar situatie: ze kwam op de intensive care terecht, haar situatie werd toen ‘stabiel, maar kritiek’ genoemd.

Kunstmatige coma
Nu meldt de KNSB dat die toestand nog steeds kritiek is, maar dat ze geen tekenen van herstel vertoont. Van Ruijven is al 2 keer geopereerd, maar dat heeft nog niet tot verbetering geleid. "Ze verblijft nog altijd op de intensive care, waar ze in een kunstmatig coma wordt gehouden. Het is de verwachting dat deze situatie voorlopig niet zal verbeteren", meldt de schaatsbond.

'Ze vecht voor haar leven'
Shorttrack-bondscoach Jeroen Otter: "Lara vecht momenteel voor haar leven. Met ongelooflijk veel doorzettingsvermogen heeft ze op het ijs de wereldtitel behaald, maar deze strijd is vele malen zwaarder. We leven allen enorm met haar mee en hopen met heel ons hart dat ze hier goed uitkomt."