Rel in Zuid-Korea: olympisch kampioen geschorst vanwege misplaatste grap

9 augustus 2019

Getty Images

Olympisch shorttrackkampioen Hyo-jun Lim is voor een jaar geschorst. Niet door doping of grove overtredingen, maar vanwege een compleet uit de hand gelopen en misplaatste grap. Hij trok namelijk de broek van een teamgenoot naar beneden, waar iedereen bij stond.


Het voorval gebeurde in het trainingscentrum in Jincheon. Daar zette de 23-jarige Lim zijn 'slachtoffer' voor schut, door in het bijzijn van veel vrouwelijke collega's zijn broek naar beneden te halen. Een grap die in Zuid-Korea volledig uit de hand is gelopen, want de nationale bond greep hardhandig in. Zo werd eerst de complete nationale ploeg voor een maand geschorst, maar later is dat teruggedraaid. Nu moet alleen Lim een jaar lang brommen en mag hij niet bij andere activiteiten van de Zuid-Koreaanse schaatsers aanwezig zijn.

Hyo-jun Lim
Wie denkt dat we het hier over een doorsnee shorttracker hebben heeft het goed mis. Lim is namelijk één van de grootsten die Zuid-Korea op het ijs kent. Dit bevestigde hij afgelopen seizoen nogmaals, door met overmacht de wereldtitels op de 1000 meter, 1500 meter én de afsluitende superfinale te winnen. Ook werd hij in 2018 olympisch kampioen op de 1500 meter, voor Sjinkie Knegt, die toen zilver won.

Hyo-jun Lim is niet de enige Koreaanse schaatser die zich misdraagt. Zo werd Seung-hoon Lee vorige maand ook al geschorst. Dat was destijds voor agressief gedrag tegen jongere ploeggenoten.