Schulting: ‘Ik ga altijd voor goud, ook op de Spelen’

12 januari 2018

ANP

Voor Suzanne Schulting waren het EK en WK altijd de toernooien waar het om draaide in het shorttrack-seizoen, maar dit keer is het EK in Dresden dat deze vrijdag begonnen is meer een 'oefentoernooi'. Een Europese titel zou dan ook bijvangst zijn voor haar, want het draait ten slotte allemaal om de Spelen.


,,Nu is het meer van: 'oké, nog even een wedstrijd rijden voor de Olympische Spelen'", legt Schulting aan het AD uit. Dat het EK dit jaar een tussenstop is in plaats van een van de belangrijkste toernooien van het seizoen, merkt de shorttrackster ook aan haar eigen houding: ,,Dat merk ik aan mezelf. Maar ik weet tegelijkertijd dondersgoed dat er titels verdeeld worden."

Winnen
Natuurlijk wil ze ook in Dresden winnen, of dit toernooi nu voor spek en bonen is of niet. ,,Ik wil hier ook graag winnen en Europees kampioen worden, maar als ik hier een foutje zou maken, leer ik er alleen maar van. Dan kan ik denken: ik heb 'm nu gemaakt en dan doe ik het op de Spelen niet meer."

Debuut
Ook al zijn het de eerste Spelen waar Schulting aan meedoet, voor minder dan goud gaat ze niet naar Pyeongchang. ,,Ik ga niet naar de Spelen voor een 5e plaats. Dat vind ik bullshit. Ik ben finalewaardig, maar als ik het hoogst haalbare heb gedaan, er alles heb uitgehaald dat erin zat en het niet goed genoeg blikt te zijn, dan kan ik dat accepteren."

Goud
Van een houding 'ik zie wel wat het wordt', hoeft Schulting helemaal niks te weten. Ze is ook niet het type dat genoegen neemt met een plekje in de top 6. ,,Je moet uiteindelijk altijd voor goud gaan, denk ik. Daar ben ik ook het type voor. Ik wil gewoon altijd winnen, ook op de Spelen", zegt ze stellig.