Shorttrackers op EK in gedachten bij gewonde ploeggenoot Knegt: ‘Wij doen het voor Sjinkie’

11 januari 2019

ANP

Hoewel de schrik om het brandincident van Sjinkie Knegt nog duidelijk voelbaar was, hebben de Nederlandse shorttrackers prima gepresteerd op de 1e dag van de EK in Dordrecht.


"Een bewogen dag, maar als ik de score zie, staat iedereen er goed voor", concludeert bondscoach Jeroen Otter bij de NOS. Suzanne Schulting maakte een ijzersterke indruk. Zowel op de 500 meter als de 1.000 en de 1.500 won ze haar serie. De 2 andere Nederlandse schaatssters, Yara van Kerkhof en Lara van Ruijven, kwalificeerden zich ook voor de volgende ronde op alle 3 de afstanden.

Schok
Bij de mannen kreeg Dylan Hoogerwerf een straf op de 1.000 meter, waardoor hij op dat nummer is uitgeschakeld. Het was het enige smetje op een verder voor Nederland perfecte dag. Want nationaal kampioen Daan Breeuwsma en Itzhak de Laat verzekerden zich wel op alle 3 de afstanden van een plaats in de volgende ronde.

Op de relay, de aflossing, haalden zowel de mannenploeg als de vrouwenploeg de halve finales. Beide teams wonnen hun serie. "We gaan ervan uit dat het een knalweekend gaat worden. Zowel bij de mannen als vrouwen", ging Otter verder. De 1e EK-dag werd er dus 1 zonder problemen voor de Nederlandse equipe. Op het ijs want daarbuiten is de ploeg nog aan het bijkomen van de schrik na het slechte nieuws over hun ploeggenoot Knegt.

Voor Sjinkie
"Het sloeg natuurlijk in als een bom. Verschrikkelijk om te horen", vertelde Schulting na haar races. "Maar je moet natuurlijk ook gewoon door, het is wel een EK. Dan maar voor Sjinkie. Wat ik ook haal, ik draag het op aan hem." Volgens Breeuwsma, die sinds zijn tiende samen met zijn vriend Knegt op het ijs te vinden is, heeft Oranje er een nieuw doel bij. "We kwamen hier eerst voor een mooi toernooi. Nu wil ik hem een trots gevoel kunnen geven."

Breeuwsma had via Fenna, de partner van Knegt, contact met hem. "Zij las mijn appjes aan Sjinkie voor. Ze vertelde me dat hij daarna in tranen was. Al die ellende ineens is heel rauw. Laten we hopen dat hij er snel weer bij kan zijn."