Toestand shorttrackster Van Ruijven blijft kritiek: ‘We hopen op een wonder’

8 juli 2020

RHF-Ronald Hoogendoorn

De medische situatie van Lara van Ruijven blijft kritiek. Dat meldt schaatsbond KNSB woensdagavond. De 27-jarige shorttrackster ligt inmiddels ruim 1,5 week in een Frans ziekenhuis en wordt in kunstmatige coma gehouden.


Hoe lang deze situatie gaat duren valt niet te voorspellen, meldt de schaatsbond ook. "De medische zorg in het ziekenhuis van Perpignan is goed, maar de behandeling is complex."

2 operaties
Van Ruijven, die met de nationale shorttrackselectie in Frankrijk verbleef voor hun jaarlijkse trainingskamp op hoogte, werd 25 juni met gezondheidsklachten opgenomen in het ziekenhuis in Perpignan. Een auto-immuunreactie leidde tot ernstige complicaties, waaronder inwendige bloedingen. In de dagen daarna verslechterde haar toestand. Ruim een week geleden moest ze 2 keer worden geopereerd, wat niet tot verbetering leidde. Daarna was opereren ‘niet nodig’, meldde de KNSB, maar bleef haar toestand hetzelfde.

Complicaties
De afgelopen dagen traden nieuwe complicaties op, die de artsen wel weer onder controle hebben gekregen. "We hopen op een wonder”, zegt Van Ruijven’s vriend Ivar in het persbericht van de KNSB. "De verzorging die Lara krijgt is uitstekend, maar haar toestand blijft zorgwekkend. Waar we veel steun uit putten zijn alle appjes, e-mails en andere sterktewensen die we vanuit heel de wereld ontvangen.”

Nog steeds op trainingskamp
Ondertussen verblijft de nationale shorttrackploeg nog in het trainingskamp, om zo enigszins in de buurt te blijven van hun zieke ploeggenote. Daar werken zij hun fiets en schaatstrainingen af. Het kamp biedt afleiding en duurt tot en met komend weekeinde. "Hoe gek het ook klinkt: zodra die sporters op het ijs staan, trainen ze weer dat de vonken er vanaf vliegen”, zegt bondscoach Jeroen Otter. "Natuurlijk leeft iedereen intens mee met Lara en natuurlijk missen we haar enorm. Maar de structuur van de trainingssessies biedt ons ook houvast om deze moeilijke tijd samen door te komen.”