Geen brons maar zilver voor Van Kerkhof op de 500 meter na straf voor Choi

13 februari 2018

EPA

Yara van Kerkhof dacht brons te hebben gewonnen op de 500 meter, maar de shorttrackster kreeg nog veel beter nieuws! Na de finish bleek de nummer 2, de Zuid-Koreaanse Jeung-Min Choi een straf te hebben gekregen, waardoor Van Kerkhof opschoof naar zilver. Een fantastische prestatie!In een finale met 5 vrouwen, startte ze in het midden. De start was niet best, met een laatste plaats. Maar ze schaatste het gaatje dicht. De Zuid-Koreaanse moest opschuiven en ineens was er een valpartij van Boutin, waardoor Van Kerkhof er langs kon.

Fontana pakte goud, voor de Zuid-Koreaanse Choi. Maar na juryberaad kreeg Choi een straf en schoof Van Kerkhof op naar zilver en pakte Kim Boutin uit Canada het brons.

Kwalificatie finales
Van Kerkhof maakte indruk in de kwartfinales, waar ze in een lastige heat toch nog tweede werd achter Fontana. Haar Canadese tegenstandster Marianne St-Gelais werd gediskwalificeerd. Na haar goede kwartfinale, profiteerde ze in de halve finale van een valpartij van de favorieten en stak ze haar schaats als eerste over de finish.

Ze ging daardoor, samen met wereldkampioene Elise Christie, Europees kampioene Arianna Fontana, Kim Boutin en de Zuid-Koreaanse Min-Jeong Choi naar de finale.