Sick! Schaatsers strijden met shorttrackers om 2 miljoen dollar prijzengeld tijdens Icederby
i

Foto: SCS/Sander Chamid

Sick! Schaatsers strijden met shorttrackers om 2 miljoen dollar prijzengeld tijdens Icederby

admin • 18:33, 10-04-2019 / Laatste Update: 09:23, 12-12-2023

Altijd al willen weten hoe schaatsers zich tot shorttrackers verhouden en vice versa? Nog even geduld, maar in 2020 weet je het! In Thialf vindt dan de 1e 'Icederby' plaats en dat wordt heel erg vet.

Woensdag werd er een persconferentie over dit nieuwe spektakel gehouden en dit zijn wat interessante punten:

• Icederby gaat lijken op ‘keirin’, de discipline uit het baanwielrennen. Er worden 3 afstanden gereden, mogelijk over 3, 5 en 7 rondes, maar dat kan nog veranderen. In een uitgebreide testperiode, op het ijs van Thialf, worden allerlei zaken gemeten, onderzocht en besloten. Van 6 tot 8 september vindt vervolgens een demonstratiewedstrijd en kwalificatiewedstrijd plaats.

• Er wordt een baan aangelegd van 220 meter. Er wordt gestart zoals bij de massastart. Er is een open entry: behalve schaatsers en shorttrackers mogen bijvoorbeeld ook ijshockeyers en skeeleraars zich proberen te kwalificeren.

• Er is in de daadwerkelijke Icederby plaats voor 60 schaatsers (verwacht in elk geval alle toppers). Iedere dag wordt 1 afstand verreden: 4 heats, 4 halve finales en 4 finales.

• Koreaanse sponsoren zorgen voor 2 miljoen dollar, omgerekend 1,78 miljoen euro, prijzengeld: 1 miljoen per sekse. Dat wordt verdeeld over de afstanden (3 keer 250 duizend dollar) en 250 duizend dollar voor het eindklassement. Iedere deelnemer verdient geld, ook de verliezers van de heats.

• Icederby moet ‘rustig aan worden opgebouwd in het schaatsmekka van de wereld.’ Maar de hoop is dat in de toekomst op meer plaatsen in de wereld ‘Grands Prix’ worden georganiseerd. In Gangneung, de Zuid-Koreaanse olympische gastheer, zouden al plannen zijn voor een Icederby.

• Op welke schaatsen wordt gereden is nog onduidelijk. In de testperiode wordt door de deelnemers bekeken of de klapschaats (uit het langebaanschaatsen) of de ‘gewone’ vaste schaats (uit het shorttrack) het snelst is.