Tweede Kamer wil een SNELLE reddingsoperatie om Thialf open te houden

1 december 2022

ANP / ANP

Een meerderheid van alle politici in de Tweede Kamer wil dat ijsstadion Thialf in Heerenveen voldoende financiële steun krijgt om open te blijven, nu de energiekosten fors blijven stijgen. Het kabinet zal het vaderlandse schaatscentrum daarom onder moeten brengen in een heuse compensatieregeling die is ingesteld voor zwembaden.


In het potje van deze regeling zit meer geld (207 miljoen euro) dan de 6 miljoen die in het noodfonds voor sportclubs zit. De bekritiseerde sportminister Conny Helder, van wie wordt gezegd dat ze 'te afwachtend' zou opereren, heeft inmiddels gezegd er 'alles aan te willen doen om Thialf te behouden'. Helder en Thialf zijn al maanden in gesprek over een (gezonde, duurzame) toekomst.

Red Thialf
Wel zit er haast bij de reddingsactie. De Thialf-directie gaf eerder al aan vraagtekens te hebben gezet bij de mogelijkheden om het huidige schaatsseizoen af te kunnen maken. In januari loopt het energiecontract van de hal af, waarna de kosten zullen verdubbelen. Volgens de ingediende motie zou het 'doodzonde zijn om deze innovatie te stoppen en in de loop van het seizoen Thialf te moeten sluiten'.