Het verhaal van pechvogel Kjeld Nuis, die het in Pyeongchang eindelijk écht kan laten zien
i

Foto's: Beeldbewerking Sportnieuws.nl, ANP, ProShots

Het verhaal van pechvogel Kjeld Nuis, die het in Pyeongchang eindelijk écht kan laten zien

admin • 13:41, 08-02-2018 / Laatste Update: 22:45, 12-12-2023

Hij is in potentie misschien wel een van Nederlands beste schaatsers aller tijden. Maar er ontbreekt iets. Na het mislopen van de Olympische Spelen in Vancouver van 2010 en de verschrikkelijk grote teleurstelling omdat ‘ie er in Sochi in 2014 ook niet bij was, moet het in Pyeongchang écht gebeuren voor Kjeld Nuis (28). Het is showtime voor de wereldkampioen.

Wil jij het belangrijkste olympische nieuws gratis via Whatsapp ontvangen? Stuur een app met WINTER AAN naar 06 135 591 70.

Hij beschikt over een uitpuilende prijzenkast met bijna ontelbaar veel bronzen, zilveren en gouden medailles, die hij onder andere behaalde op verschillende WK afstanden in diverse categorieën. Als je het palmares van de altijd vrolijke Nuis ziet, kun je haast niet geloven dat hij er nog nooit in slaagde om zich te kwalificeren. Het aantal medailles dat hij behaalde hoort bij een olympisch kampioen. Bij iemand die het ijs opvreet als dat moet en bij iemand die ons massaal laat juichen als we aan de buis gekluisterd zitten.

Jong volwassen

Schaatsen zat er al vroeg in bij de goedlachse geboren Leidenaar. Hij doorliep een aantal regionale jeugdselecties en later voegde hij zich op 18-jarige leeftijd bij de talentenpoule van Jong Oranje. Maar Nuis werd al snel een grote meneer. Nou ja, bijna dan. In aanloop naar de Spelen van 2010 reed het 20-jarige broekie een waanzinnig goed kwalificatietoernooi. Hij werd 3e op zijn geliefde 1000 meter en daarmee zou hij naar Canada gaan. Zou, want Jan Bos (die 6e werd) had een beschermde status en stapte in plaats van Nuis het vliegtuig in.

Tekst gaat door onder de foto

Kjeld Nuis (r) in 2010, een paar maanden na het mislopen van de Olympische Spelen in Vancouver.

Onder het motto ‘Die is nog jong, die komt er wel’, was die teleurstelling nog te verdragen. Hoe anders was dat in 2014, toen Nuis na een sterk 2013 een absolute smaakmaker had kunnen, misschien wel moeten worden in Sochi. Hij was de grote favoriet, maar hij strandde al vroegtijdig. Wederom in de kwalificatieronde. Was het de druk, de favorietenstatus, het innerlijke gevecht? In onderstaand filmpje uit 2014 blikt Nuis terug op het mislopen van het toernooi.

Tekst gaat door onder de video

Zoals je kunt zien, schoten woorden tekort om de teleurstelling te beschrijven. Maar liefhebber Nuis zette door. ‘’Ik vind schaatsen nog altijd het leukste wat er is’’, klonk het. Met de bekende glimlach en zijn sterke relativeringsvermogen zette hij door. ‘Harder, harder, harder!’, dacht hij tijdens dat kwalificatietoernooi. ‘’Maar waarom zou je dat tegen jezelf zeggen als je iedere trainingsronde wint en sowieso al 100% geeft?’’ Door die gedachte los te laten viel er een last van zijn schouders.

Tekst gaat door onder de foto

Kjeld Nuis is ontroostbaar

Beestachtig goed

Op het NK afstanden in 2014 werd nogmaals duidelijk hoe zonde het was dat Nuis er tijdens de Nederlandse medailleregen in Sochi niet bij was: hij pakte overtuigend het goud, voor het 3e jaar op rij. Tijdens het schaatsseizoen 2015/2016 pakte Nuis een gouden plak op zowel de 1000 als de 1500 meter bij het NK afstanden. Begin 2017 onderstreepte het fenomeen zijn vorm door op het WK afstanden in Zuid-Korea 2 keer goud te pakken. Uiteraard op de 1000 én 1500 meter. Grote klasse, maar daarmee plaatste hij zich natuurlijk nog niet voor de Spelen in datzelfde land.

Drie maal is scheepsrecht

Oud-schaatser Erben Wennemars blikte vlak voor het kwalificatietoernooi van Pyeongchang 2018 al vooruit op nóg een olympisch toernooi zonder de snelheidsduivel. Hij noemde hem in potentie de grootste schaatser aller tijden die nooit op de Olympische Spelen actief was. Gelukkig kunnen die woorden de prullenbak in, want Nuis kwalificeerde zich met verve voor de OS. Na 8 jaar was het hem eindelijk gelukt, en hoe! De schaatsgrootheid reed zich op de 1000 meter naar een baanrecord en ook op de 1500 meter klokte hij een lekkere tijd.

Tekst gaat door onder de video

Na afloop was de reactie prachtig en uit het hart. Precies zoals we Nuis kennen. ‘’Ik kan het niet geloven, het was een facking goede race. Fack it, fack it, dacht ik. Gewoon gaan, gewoon gaan!’’ Samen met landgenoot Koen Verweij geldt hij, net als 4 jaar geleden, als dé grote favoriet op de 1000 en 1500 meter. Go, go, go, Kjeld! Je bent een held! En het is geen toeval dat dat rijmt.

[poll id="819"]