Waarom het tijdperk-Kramer definitief voorbij is

11 januari 2020

BSR

Patrick Roest is de regerend wereldkampioen allround. Patrick Roest is de regerend Nederlands kampioen 5 kilometer. Patrick Roest bezit in Thialf het baanrecord op de 5 kilometer. Tot voor kort stond er bij dit soort opsommingen de naam van Sven Kramer. Da's over en klaar: het tijdperk-Kramer is voorbij. En het tijdperk-Roest is begonnen. Waarom? Lees maar!


1: 34 versus 24
Op 23 april wordt Kramer 34 jaar. Roest is afgelopen december 24 jaar geworden. Voor elke topsporter komt er een moment dat zijn lichaam niet meer precies doet wat de geest nog wel wil. In het geval van Kramer speelt al jarenlang zijn rug op. Op slechte dagen kan hij zomaar 13e worden op zijn lievelingsafstand, de 5 km. En op goede dagen is hij niet meer zonder twijfel de beste.

2: Roest is nog meer allround
Kramer is van nature een stayer. De Fries heeft hard moeten werken om sneller te worden op de 1.500 en 500 meter. Op allroundtoernooien kon hij als het echt moest heel behoorlijke sprints en schaatsmijlen produceren. Maar een altijd gevaarlijke topper op de 1.500, dat is hij nooit geworden. Roest is dat vanaf zijn doorbraak. Nu al heeft hij olympisch zilver op die afstand. Ook stond hij vaker op het wereldbekerpodium na een 1.500 m (6 versus 4 keer).

3: De Adelskalender
Dit hangt samen met punt 2. Tel je van alle schaatsers hun 4 persoonlijke records bij elkaar op (op de 500 m, 1.500 m, 5 km en 10 km), dan ontstaat de Adelskalender. De Eeuwige Ranglijst. En wie staat daar bovenaan? Patrick Roest. Sowieso stond Kramer nooit heel lang bovenaan: in totaal 475 dagen. Shani Davis was tot maart 2019 vorig jaar de nr 1 en was dat voor 3.656 dagen. Ergens komende zomer kan Roest al Kramers aantal dagen aan de top van de Adelskalender inhalen.

4: Leermeester
Toen Sven Kramer doorbrak moest hij opboksen tegen de Amerikanen Shani Davis en Chad Hedrick. Ze kwamen uit het skeeleren en shorttrack. Kramer kon niks van ze leren. Maar Roest is al sinds 2015 een teamgenoot van zijn grootste concurrent. Hij kan al 5 jaar dagelijks zien wat Kramer allemaal doet en laat om tot zijn topprestaties te komen. Roest leerde het van de beste. En nu is hij zelf de beste!