Wüst gaat proberen te genieten na dood hartsvriendin Van Deutekom

11 januari 2019

ANP

Ireen Wüst is momenteel in Italië om te strijden voor de Europese sprint- en allroundtitels, maar dit komt allemaal na een gekke tijd. Haar hartsvriendin, oud-schaatsster Paulien van Deutekom, overleed vorige week aan de gevolgen van longkanker.


Afgelopen woensdag vond de begrafenis plaats en deze was 'onwerkelijk', aldus Wüst bij de NOS. "Het mag niet, het hoort niet, het is oneerlijk. Maar het was een waardig afscheid, zoals het bij Paulien past. Het was heel mooi."

'Die was voor Paulien'
Wüst ging de laatste tijd vaak langs bij Van Deutekom en beloofde in december de 1500 meter op de wereldbeker voor háár te rijden. "Toen zei zij: 'Buuf, doe wat je kan en ga gewoon genieten.' Ze zat voor de tv te kijken en toen reed ik dus dat baanrecord. Die was voor Paulien, ja, zeker. Dat was heel mooi en ook emotioneel."

Genieten
Als eerbetoon aan haar hartsvriendin doet Wüst nu dus gewoon mee aan het EK sprint en allround. Hoewel er natuurlijk een knop om moet worden gezet, staat de schaatsster vol goede moed aan de start. "Paulien genoot van alle kleine dingetjes, en zeker van schaatsen. Dus ik ga mijn best doen en genieten van het schaatsen."