Duitse voetbalsters vinden één gaatje in de Chinese Muur

AFP

Robert Hüsken • 19:12, 08-06-2019 / Laatste Update: 23:41, 05-01-2024

Duitsland is het WK begonnen met een zwaarbevochten 1-0 overwinning op China. Giulia Gwinn kroonde zich tot matchwinnaar bij de tweevoudig wereldkampioen.

De pas 19-jarige speelster van SC Freiburg is één van de jonkies in de ploeg van bondscoah Martina Voss-Tecklenburg die voor nieuw elan moeten zorgen bij de Mannschaft. Dat lukte haar in Rennes vrij aardig. Met een prima uithaal bezorgde ze de titelkandidaat de gewenste WK-start tegen het stugge China.

In het Roazhon Park schoot Duitsland uit de startblokkken. Sara Däbritz had in de derde minuut al de openingstreffer op haar schoen, maar mikte net naast. Duistland zocht over de vleugels veelvuldig naar het hoofd van Kopfballungeheuer Alexandra Popp. De aanvoerder van de Mannschaft was met twee gevaarlijke kopballen dichtbij een treffer.

Grote kans China

Toch was de grootste kans voor rust voor China, dat er af en toe gevaarlijk uit kwam en via Shanshan Wang na een kwartier op voorsprong had moeten komen. Verdediger Sara Doorsoun kon met een late ingreep nog maar net de achterstand voorkomen.

Duitsland had het lastig met de goed georganiseerde en technisch vaardige Chinezen, die ook fysiek flink van zich afbeten. De verliezend WK-finalist van 1999 kwam voor een punt en keek niet op een overtredinkje meer (vier keer geel) of minder.

Ook in de tweede helft was er sprake van eenrichtingsverkeer. Duitsland liep zich echter keer op keer stuk op de Chinese Muur en als er al eens een gaatje werd gevonden, zoals door Gwinn die na een uur scherp voor gaf op vrij staande Kathrin Hendrich, dan was keeper Shimeng Peng alert.

Toch 1-0

Maar Peng moest na 65 minuten het antwoord schuldig blijven toen Gwinn het na een afgeslagen hoekschop maar eens van afstand probeerde. Vanaf de rand van het strafschopgebied schoot ze door de benen van Li Yang raak.

Na die bevrijdende treffer kreeg Duitsland meer ruimte om te voetballen. De Mannschaft verzuimde echter om de score in de slotfase verder op te voeren.