Frimpong: ‘Racisme moet besproken worden op de Spelen’

10 juni 2020

EPA, eigen foto

De Nederlands-Ghanees Akwasi Frimpong roert zich op sociale media meer en meer in de strijd tegen racisme. Met enorme verontwaardiging las de olympiër dan ook het bericht dat het IOC alle vormen van protest verbiedt tijdens de Spelen.


Meer en meer laat Akwasi Frimpong, in 2018 op de Winterspelen actief op de skeleton, zijn stem horen op het internet. Op zijn sociale pagina’s, op Youtube, in columns. Woensdag liep hij zelfs mee in een demonstratie in de straten van Salt Lake City, Utah, met een kartonnen bord in zijn handen. Op de ene zijde: ‘The Hope for Change is Now’. En op de andere zijde: Black Lives Matter.

Niet zwijgen
Frimpong wil ook niet langer zwijgen over het racisme waar hij heel zijn leven mee te maken heeft gehad. "Het IOC heeft zelf de verantwoordelijkheid om racisme te bestrijden’’, zo laat de 34-jarige Frimpong weten. "Ik hoop dat het IOC dit zal evalueren en zal begrijpen hoe belangrijk dit is. Vooral nu. Racisme moet bespreekbaar worden, ook op de Spelen waar het platform groot is.’’

Mensen
Hij kan er met zijn verstand niet bij dat het IOC hier sancties aan wil verbinden, naar de atleten toe. "Atleten zijn eerst mensen en dan pas atleten. Ik hoop dat het IOC atleten zal ondersteunen om vreedzaam hun meningen en ideeën te verwoorden zonder angst voor vergelding, censuur of wettelijke sancties.’’ Atleten moeten volgens de Ghanese Nederlander samen sterk staan om het IOC hier van te overtuigen.