Medische gegevens van 3 Nederlandse sporters gehackt

5 oktober 2018

REUTERS

Hackers hebben eerder dit jaar de medische gegevens van drie Nederlandse sporters buit gemaakt. Het gaat zo goed als zeker om Russen. Dat bevestigt NOC*NSF.


De sportkoepel maakt niet bekend om welke sporters het gaat. ,,Wij hebben de 3 sporters op de hoogte gebracht van de hack. Gezien de medische vertrouwelijkheid van de gegevens kan ik daar verder niets over zeggen", aldus NOC*NSF-woordvoerder Geert Slot.

Russische spionnen
De kans is groot dat de 3 Nederlanders bij de groep van 250 sporters horen van wie Russische spionnen de medische gegevens zouden hebben gestolen. Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft vanwege deze verdenking een aanklacht ingediend tegen 7 Russische inlichtingenofficieren. Onder die 7 zijn de mannen die in Nederland probeerden de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) te hacken.

Toestemming voor medicijnen
De 250 atleten komen uit 30 verschillende landen, zo meldde het Amerikaanse ministerie van Justitie donderdagmiddag. Het gaat in bijna alle gevallen om dispensatieformulieren van sporters. Ze hadden vanwege een bepaalde aandoening toestemming medicijnen te gebruiken die normaal gesproken op de dopinglijst staan.