Minsk 2019: wat zijn de Europese Spelen eigenlijk?

20 juni 2019

BELGA

Vrijdag beginnen in Minsk (Wit-Rusland) de Europese Spelen. Een onbekend evenement? Er doen goede sporters mee hoor! Ook uit Nederland. Een korte uitleg over Minsk 2019.


1. Wat zijn de Europese Spelen?
Een soort Olympische Spelen, maar dan alleen voor Europese landen. Het evenement is eens in de vier jaar, een jaar voor de Zomerspelen. Er doen 4000 sporters mee uit 50 landen. Dit wordt de tweede editie. De gastheer is Minsk (Wit-Rusland). De eerste editie was vier jaar terug in Azerbeidzjan.

2. Welke sporten gaan we zien?
Het gaat om 15 sporten: aerobic, beachvoetbal, baanwielrennen, gymnastiek, badminton, 3x3 basketbal, boksen, handboogschieten, judo, karate, sambo (vechtsport), schietsport, tafeltennis, wielrennen en worstelen.

3. Hoe zijn we vertegenwoordigd?
TeamNL doet mee met 87 sporters. Bij veel sporten staat er in Minsk een ijzersterk deelnemersveld. Kijk alleen al naar Nederland: bij de wegwedstrijd voor vrouwen staan olympisch kampioenen Anna van der Breggen en Marianne Vos aan de start. Bij de baanwielrenners zien we grote namen als Jan-Willem van Schip, Laurine van Riessen, Harrie Lavreysen en Roy van den Berg op de piste. Ook de complete judotop van Nederland staat op de mat.

4. Hechten de sporters zelf veel waarde aan deze wedstrijden?
Dat verschilt. Boksster Nouchka Fontijn zegt: ,,De internationale top doet mee en er is een belangrijke prijs te pakken.” Sommige sporters beschouwen Minsk vooral als voorbereiding op Tokio. Zoals baanwielrenner Harrie Lavreysen, drievoudig wereldkampioen. ,,Er staat weinig druk op, er hangt niks vanaf. Dus ik ga er ontspannen naartoe”, zegt hij. ,,Ik benader het als een testevent voor Tokio. Maar het is wel zo: als ik eenmaal rijd, wil ik toch winnen ook.”
Robert Hüsken
Edele redacteur volgt de paardensport, (Duits) voetbal, handbal en eigenlijk alle andere sporten ook. Watcher RB Leipzig. Schrijft in galop!