Exact 16 jaar geleden: de start van de meest legendarische tennisrivaliteit

28 maart 2020

AP

Het lijkt alweer een eeuwigheid geleden, maar deze zaterdag is het exact 16 jaar geleden dat 2 van grootste tennissers aller tijden voor het eerst tegen elkaar speelden: Roger Federer en Rafael Nadal. Het waren tijden waarin de Zwitser nog een staartje had en Nadal in een mouwloos T-shirt de baan op kwam.


28 maart 2004 speelden de 2 tegen elkaar in de 3e ronde van het mastertoernooi van Miami. Federer was toen weliswaar de nummer 1 van de wereld, maar de toen pas 17-jarige Nadal wist toch met 2 keer 6-3 te winnen. Het bleek het begin van een legendarische rivaliteit die de 2 keer naar ongekende hoogtes zou stuwen.

Onderling resultaat
Inmiddels hebben Roger en Rafa 40 keer tegen elkaar gespeeld en de Spanjaard blijkt in het onderlinge resultaat iets sterker. Nadal won namelijk 24 van de 40 partijen. Ook speelden ze maar liefst 10 keer tegen elkaar in de finale van een grandslamtoernooi. Daarin blijkt Nadal een stuk beter, want hij won daarvan 7 van deze partijen.

Ongekende cijfers
Samen blijken de cijfers van Federer en Nadal ongeëvenaard. Ze wonnen samen 39 grand slams, stonden 10 jaar lang bovenaan en pakten meer dan een kwart miljard euro aan prijzengeld.