Deze 2 mega-toernooien blijven voorlopig uit schaduw van coronavirus

25 maart 2020

PA Sports

De sporttoernooien blijven omvallen door toedoen van het coronavirus. Met het uitstellen van de Olympische Spelen, wat dinsdag bekend werd gemaakt, lijkt zelfs het grootste evenement van allemaal te zwichten voor het virus. Toch zijn er nog 3 mega-toernooien die níét verplaatst zijn:


1. Tour de France
Er wordt geen kilometer in wedstrijdverband meer gefietst de komende maanden. Alle klassiekers zijn tot nader order verplaatst en ook de Giro d'Italia moest uitwijken. Toch heeft het grootste wielerevenement ter wereld, de Tour de France, er nog vertrouwen in dat hun wedstrijd door kan gaan. De directeur van de koersorganisatie, Christian Prudhomme, wil er op dit moment nog niet aan geloven: "We hebben de kwaliteiten om ons aan te passen." Zo wordt er bijvoorbeeld nagedacht aan een variant zonder publiek, meldt de Franse minister van sport aan Le Parisien. Dat werd eerder ook al toegepast bij Parijs-Nice.

Wel klinkt er behoorlijk wat onzekerheid als het gaat om de ploegen. Jumbo-Visma vertelt bij Sporza al licht rekening te houden met een afgelasting. Volgens Patrick Lefevere, ploegbaas van Deceuninck-Quick-Step, zou dat een catastrofe zijn voor het wielrennen: "De ASO kan tegen een stootje, maar de ploegen niet." Voor hen wordt het een lastige klus om financieel rond te komen als de sponsoren minder inkomen hebben, aldus Lefevere.

2. Wimbledon
Waar half Europa al op haar gat lag vanwege het coronavirus, leek er van enige vorm van paniek bij de Britten weinig sprake te zijn. Roland Garros was er als de kippen bij om het toernooi uit te stellen, maar Wimbledon liet trots weten voorlopig op de geplande datum door te gaan.

Maar nu is de situatie anders in het Verenigd Koninkrijk. In navolging van veel andere Europese landen zijn nu ook daar de maatregelen verscherpt. Volgens de Britse krant The Telegraph is daarmee de doorgang van Wimbledon ook aan een zijden draadje komen te hangen. De vraag volgens hen is alleen: wanneer gaat de organisatie van het tennistoernooi op het heilige gras buigen?