Federer wint krankzinnige vijfsetter van nummer 100 en staat in halve finale AO

28 januari 2020

ANP

Het Australian Open-toernooi hing voor Roger Federer aan en zijden draadje, maar met een ouderwetse Houdini-act is de Zwitser er toch onderuit gekomen. Feder verdedigde 7 keer een matchpoint van de Amerikaan Tennys Sandgren, de nummer 100 van de wereld die een superstunt uiteindelijk toch nog uit zijn handen zag glippen.


Federer had zijn 1e set nog met 6-3 gewonnen, in de 2 sets daarna ging het minder met de Zwitser. Een niet 100 procent fitte Federer, die een medische timeout nodig had, stond binnen no time alweer achter tegen Sandgren.

Draadje
Het Australian Open-toernooi van Federer, die het 3e ronde al moeilijk had tegen John Millman, hing nu aan een zijden draadje. Ook in de 4e set nam Sandgren constant het initiatief. Federer, die zichtbaar verzwakt was, gaf zich alleen nog niet gewonnen. De Zwitser loerde op de fouten van zijn tegenstander en bleef daardoor in de wedstrijd.

7 matchpoints
Sandgren wist dat hij kans had nu Federer fysiek niet op zijn best was en probeerde en dat hij daarbij ook veel fouten aan het maken was. Met zijn intensieve spel lukte het hem om de zwaktes van de Zwitser bloot te leggen. Het kwam hem op 2 matchpoints te staan, die hij allebei miste. Het zouden niet zijn laatste kansen zijn om de wedstrijd te winnen. In de 4e set, die in een tiebreak beslist moest worden, moest Federer vier keer een matchpoint van zijn tegenstander verdedigen.


Federer weer fit
Na de 4e set zou de wedstrijd draaien. Sandgren, die in botsing raakte met een ballenmeisje, kon zijn intensieve spel niet volhouden en raakte na al zijn gemiste matchpoints ook steeds geïrriteerder. Federer, die zich weer even had laten oplappen, liet juist zijn beste tennis van het duel zien. De set zou uiteindelijk in 3-6 eindigen, Federer sloeg de wedstrijd met een ace uit.