Hogenkamp ergert zich aan organisatie Australian Open: ‘Het was behoorlijk smerig’

14 januari 2020

AFP

Richel Hogenkamp was 1 van de vele tennissers die op de 1e dag van het kwalificatietoernooi van de Australian Open de baan op moest. Ze verloor haar partij meteen, maar was ook niet te spreken over de vele rook in Melbourne. In heel Australië woeden al weken hevige bosbranden.


De Doetinchemse (27) zegt het, telefonisch vanuit Australië tegen het AD, vreemd te vinden dat er gewoon getennist werd. "Als er aan inwoners van de stad geadviseerd wordt binnen te blijven en ramen en deuren te sluiten, lijkt buiten tennissen of naar tennis gaan kijken me een beetje de omgekeerde wereld”, zegt Hogenkamp. "Ik kan me niet voorstellen dat dit gezond was, voor zowel toeschouwers als spelers. Het was behoorlijk smerig buiten. Als dit het hoofdtoernooi was geweest, hadden ze de wedstrijden niet gespeeld."

Kijk ook: speelster moet opgeven op Australian Open na hoestaanval in rookwolk

'Spreekt voor zich'
Verder heeft Hogenkamp er niet veel over te zeggen, laat ze weten. "Ik denk dat de foto’s, een aantal gebeurtenissen op de baan en de luchtkwaliteit vandaag voor zich spreken."

Bosbranden
Hogenkamp speelde maandag- op dinsdagnacht tegen de Chinese Xiyu Wang, nummer 134 van de wereld. Die won met 6-3, 6-2. Het begin van het kwalificatietoernooi werd in de ochtend nog even uitgesteld, door de slechte luchtkwaliteit boven het park. Een verkeerde wind blies rook en mist over de banen, een gevolg van de hevige bosbranden in heel Australië. Uiteindelijk besloot de toernooileiding dat er toch begonnen kon worden aan de eerste 64 wedstrijden in het kwalificatietoernooi.