Murray strompelt, schreeuwt en knokt, maar ligt na slopend duel wel al uit de Australian Open

Martijn Baars • 14:05, 14-01-2019 / Laatste Update: 09:19, 07-01-2024

De bloedstollende wedstrijd tegen Roberto Bautista Agut in de eerste ronde van de Australian Open kan zomaar eens de laatste wedstrijd zijn geweest van Andy Murray.

De Brit knokte voor ieder punt en liet bij vlagen zijn genialiteit zien, maar had ook zichtbaar veel pijn. Hij verloor in 5 slopende sets en na ruim 4 uur tennis met 6-4, 6-4, 6-7, 6-7 en 6-2.

Mooie dingen

Murray had duidelijk veel pijn, wat vooral in de eerste 2,5 set goed te merken was. Toch deed de Brit er alles aan om het een mooie wedstrijd te laten worden. Hij verloor het in de beginfase vooral op snelheid en kracht van zijn Spaanse tegenstander, waardoor hij al snel tegen de 2 sets achterstand aankeek. Toch liet de voormalig nummer 1 van de wereld bij vlagen prachtige dingen zien, wat veel gejuich van het publiek opleverde.

Tekst gaat door onder de Tweet.

INCREDIBLE: When he is playing like this, Andy Murray can make miracles.

— Wide World of Sports (@wwos) 14 januari 2019

Bloedstollende 3e set

In de 3e set kwam Murray iets beter in de wedstrijd en gaf hij alles wat hij had. Hij wilde per se een set pakken in wat mogelijk zijn laatste wedstrijd was. Daardoor kwam hij bij 4-5 zelfs op setpoint, maar dat werd ongedaan gemaakt door de Spanjaard. Bij 6-6 moest een tiebreak de setwinst bepalen en kreeg Murray steun van het hele publiek, wat hem extra kracht en motivatie gaf. Het kwam uiteindelijk vanuit zijn tenen, maar hij won en pakte de 3e set.

Murray is fighting to the end! 💥

Beslissende set

Na die 3e set leek er een andere Murray op de baan te staan. De 2 tennissers gingen nog steeds gelijk op, maar de Brit leek, waarschijnlijk door de adrenaline, minder last van zijn blessure te hebben en liep makkelijker dan daarvoor. Daardoor moest ook de 4e set met een tiebreak worden beslist. Wederom gesteund door het publiek, pakte de Brit ook die set. Een 5e set moest de definitieve beslissing brengen.

Bautista Agut heeft juiste tactiek te pakken

Strompelend en schreeuwend kwam Murray in die set met 1-0 voor. Hij leek op weg naar een break en 2-0, maar Bautista Agut kreeg steeds beter in de gaten dat hij Murray veel moest laten lopen. Dat bleek te werken, want de Spanjaard draaide de 1-0 achterstand om in een 4-1 voorsprong, pakte daarin 2 breaks en sloeg een paar games later de wedstrijd binnen: 6-2.

Kan-ie door?

Als de Brit het op kan brengen iedere wedstrijd zo te spelen, hoeft hij voorlopig nog geen afscheid te nemen van zijn geliefde sport. Toch lijkt zijn tennispensioen dichtbij omdat hij veel last heeft van een heupblessure, die maar niet over gaat. De Brit wil het liefst afscheid nemen in zijn thuisland op Wimbledon, al is het maar de vraag of dat gaat lukken. Op de persconferentie van de Australian open liet hij geëmotioneerd weten dat hij zoveel last heeft van zijn heup dat zelfs het aandoen van zijn sokken pijn doet.