NEE?! Russin kegelt te voorzichtige Bertens nú al uit Australian Open

16 januari 2019

AFP

Kiki Bertens is in de 2de ronde van de Australian Open gestruikeld over de Russin Anastasia Pavlyuchenkova. De 27-jarige Russin, de nummer 44 van de WTA-ranking, versloeg de Nederlandse in 3 sets: 3-6, 3-6 en 6-3.


Bertens begon, mede door wat foutjes van de Russin, goed aan de partij en stond binnen no time op een 5-1 voorsprong. Maar daarna kwam Pavlyuchenkova, ooit nummer 13 van de wereld, langzaamaan in haar spel. Haar rake klappen vielen nu wel binnen de lijnen en daar had de Nederlandse zichtbaar moeite mee. Desondanks Bertens set 1 wel.

LEES OOK: Haase binnen 'no time' van de baan geveegd door Berdych

Problemen stapelen zich op
De opmars van de Russin kreeg in de volgende set een vervolg. Al snel keek Bertens tegen een 0-3 achterstand aan. Ondanks het gemopper kreeg de Nederlandse wel weer wat grip op haar spel. Op 5-3 en 30-30 – tussendoor stiekem gecoacht door coach Raemon Sluiter - had ze zichzelf een breekpunt kunnen bezorgen, maar na een lelijke forehand-misser kwam Pavlyuchenkova op setpunt en sloeg toe.

Wisselende laatste set
In de 3de set switchte het momentum een paar keer. Bertens werd in de openingsgame direct gebroken, maar repareerde dat direct en leek na een goede lovegame het initiatief weer in handen te hebben genomen. Bij 2-2 ging ze echter opnieuw te voorzichtig te werk bij het zoeken van de aanval en werd daarvoor afgestraft door de Russin.

De kleine kansen die Bertens in het vervolg kreeg om in de buurt te komen van een breekkans, liet ze liggen. Bij 3-5 moest ze serveren om in de wedstrijd te blijven. Dat ging mis. De combinatie van wisselvallig spel en een goede tegenstander betekende einde oefening voor Bertens.

Een Grand Slam-titel winnen, wat dit jaar het doel is, zit er niet meer in. De nummer 9 van de wereld is al na 2 rondes klaar in Melbourne. Toch zal ze niet flink kelderen op de wereldranglijst.