🎥 | Strijdende Kiki Bertens zet Nederland op voorsprong in Fed Cup

Trevor Wagener • 17:38, 07-02-2020 / Laatste Update: 23:16, 07-01-2024

Het was niet makkelijk, maar Kiki Bertens heeft het Nederlandse Fed Cup-team in Den Haag op 1-0 gezet. Ze versloeg de Wit-Russische Aljaksandra Sasnovitsj in 3 sets: 6-7, 6-2, 6-1. De overwinning leidde zelfs tot tranen bij Bertens.

"Ik wilde zo graag winnen, voor de meiden, voor dit team, voor het publiek", zei ze tegen AD-journalist Rik Spekenbrink. Bertens had, in de goed gevulde Sportcampus Zuiderpark, snel in de gaten dat ze in het begin van de partij weinig cadeau zou krijgen van Sasnovitsj, de nummer 46 van de wereld.

Alle kanten op

Haar opponente speelde brutaal en gevarieerd. Met 3 winnende dropshots in een game, bijvoorbeeld. Bertens was zoekende, maakte af en toe een verkeerde keuze en sloeg enkele merkwaardige onnodige fouten. Ze repareerde een vroege break wel direct en kwam tot de tiebreak niet meer in de problemen.

Een paar dure fouten op haar eigen service kostten haar daarin soms de kop. Aan haar emoties, zowel positieve als negatieve, was wel te zien dat er behoorlijk wat extra druk op de partij stond voor Bertens. Vlakbij haar geboorteplaats Wateringen moest zij als kopvrouw Nederland toch op voorsprong zetten. Althans: dat was de algemene verwachting.

Pittige tegenstand

Sasnovitsj verloor in haar carrière slechts 2 enkelpartijen in Fed Cup-verband, tegenover 18 overwinningen. Afgelopen 3 jaar was Bertens niet beschikbaar voor de Nederlandse ploeg, ze gaf voorrang aan haar individuele loopbaan. In Den Haag speelde ze daardoor voor het eerst namens haar land als top 10-speelster.

De 2e set was lange tijd rommelig, met bijvoorbeeld 5 servicebreaks op rij. Vanaf 4-2 was Bertens duidelijk de betere en gooide de set in het slot. Het verzet van de Wit-Russische leek gebroken, ze kreeg bij haar 1e servicebeurt meteen 3 breekpunten tegen.

Die werkte ze nog weg, maar even later moest ze er alsnog aan geloven. Waar Sasnotvitsj veel fouten ging maken, schroefde Bertens juist haar niveau op. Ineens ging het rap, na nog een break mocht Bertens op 5-1 Bertens serveren voor de partij.

In de pocket

Het leverde geen enkel probleem op. Aan haar kreet van blijdschap na het matchpoint bleek de opluchting voor Bertens. Het was haar 25ste overwinning in de Fed Cup, enkel- en dubbelspel opgeteld. Daarmee komt ze op gelijke hoogte met Marcella Mesker. Betty Stöve (45) en Miriam Oremans (35) staan nog boven dit duo.

Nederland speelt in Den Haag om een plek in de finaleweek van het landentoernooi. Net als de Davis Cup is ook de opzet van de Fed Cup veranderd. In april wordt nu in Boedapest door 12 landen om de titel gespeeld.