Veel ophef na ‘transfobische’ uitspraken Tennislegede Navratilova

26 december 2018

EPA

Op twitter is er ophef ontstaan na de tweet van Martina Navratilova (62). Vrouwen die geboren zijn als man niet zouden mogen deelnemen aan vrouwencompetities in de sport, zo vindt de tennislegende.


De Tsjechische Navratilova, 18 keer een Grand Slam en 9 keer Wimbledon won, beantwoordde daar een vraag over van een van haar volgers op Twitter. ,,Dat is duidelijk fout. Je kan jezelf niet zomaar tot vrouw uitroepen en het vervolgens opnemen tegen vrouwen. Er moet een zekere standaard zijn en met een penis tegen andere vrouwen uitkomen, hoort daar niet bij...”

Eerlijke competitie
Navratilova zelf is lange tijd het uithangbord voor LGTB-rechten geweest en uitte zich in 1981 als biseksueel. Vervolgens voegde ze er ook nog aan toe: ,,Het gaat mij vooral over de eerlijkheid en een faire competitie. Ik wil ook op niemand een stempel plakken. Eigenlijk moet elke zaak individueel bekeken worden... er kan hier niet echt één geldende regel zijn.”

Boos
De stelling van Navratilova zette meteen heel wat kwaad bloed bij vele transgenders, niet in het minst bij Rachel McKinnon. De Canadese sleepte als eerste transgender een wereldtitel in de wacht in het wielrennen. Ze eiste meteen excuses van Navratilova. ,,Genitaliën doen niet aan sport.'' vindt McKinnon, ,,Welk deel van de penis speelt er dan tennis? En neen, je bent helemaal niet pro-transgender als je zegt dat vrouwelijke transgenders met een penis niet mogen deelnemen aan vrouwensporten. Dat is transfobisch.”