Roland Garros verwelkomt ‘gewoon’ fans, in Spanje mogen géén fans de stadions in

2 juli 2020

REUTERS

Bij Roland Garros zijn toeschouwers welkom. De organisatie maakte donderdag bekend uit te gaan van een maximale capaciteit van 50 tot 60 procent van het aantal tennisfans dat normaal op het tennispark in Parijs wordt toegelaten.


Toen enkele weken terug bekend werd dat bij de US Open de deuren dicht blijven, liet de baas van de Franse tennisbond al weten dat het grandslamtoernooi in zijn land alleen zou worden gehouden als er toeschouwers welkom zouden zijn. In welke mate dat zal zijn, vertelde hij donderdag.

4 personen bij elkaar
In de grote stadions mogen groepen van maximaal 4 mensen bij elkaar zitten, met een lege stoel tussen hen en andere groepen. Rond de kleinere banen blijft de helft van de stoeltjes onbezet. Roland Garros begint op 21 september en duurt tot 11 oktober.

In Spanje juist langer niemand welkom
Bij voetbalduels in de hoogste klassen van het Spaanse voetbal worden voor de rest van dit seizoen géén toeschouwers toegelaten. De Spaanse staatssecretaris van Sport Irene Lozano maakte donderdag nog maar eens duidelijk dat de stadions, ondanks de versoepeling van de maatregelen tegen het coronavirus, gesloten blijven. "Het is de veiligste optie”, aldus Lozano.

Streep door plannen
Eerder had La Liga-baas Javier Tebas al laten weten een terugkeer van fans in het stadion pas te zien zitten als de situatie veilig is. Zijn organisatie leverde vorige maand ook een protocol in voor het geval het zover mocht komen. Lozano zette er nu een streep door. "Voetbal brengt massa’s mensen in beweging. Het is niet als bij het theater. Een wedstrijd achter gesloten deuren wordt door 250 mensen bekeken, maar een stadion kan zelfs wanneer een derde bezet is 30.000 mensen betekenen. Daarom staat het geheel op zichzelf.”