Tennis- en golfbonden maken in Nederland vast plannen voor ‘als het weer kan’

11 april 2020

EPA

Terwijl veel sporten afwachten wanneer de maatregelen rondom het coronavirus worden versoepeld, zijn de Nederlandse tennis- en golfbonden al met een plan van aanpak. Er wordt volop overlegd met NOC*NSF.


"We moeten niet gaan zitten wachten tot we alle sporten weer kunnen doen zoals we gewend waren", zegt KNLTB-directeur Erik Poel tegen het AD. "We zijn met elkaar aan het kijken of we, binnen de grenzen van wat mag, in verschillende sporten weer gefaseerd open kunnen gaan. Uiteraard na uitdrukkelijke goedkeuring van de overheid en het RIVM.”

De golf- en tennisbond willen graag samen met NOC*NSF en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport met een plan komen. Daarin moeten afspraken worden gemaakt waardoor sporten in de toekomst weer mogelijk is. "In afwachting natuurlijk van wat het kabinet op 21 april gaat zeggen", zegt Poel. Op die dag wordt bekend of de huidige maatregelen na 28 april worden gehandhaafd of versoepeld.

Ideale sport op afstand
"Tennis en golf zijn bij uitstek sporten die je op gepaste afstand kunt beoefenen. Samen met de golffederatie hebben we nu een aantal scenario's opgeschreven", vertelt Poel. "Verandert er niets, dan blijven de banen dicht. Maar is er sprake van enige ruimte dan kun je bijvoorbeeld weer met z'n 2en de tennisbaan op, een enkelspel dus. Je houdt dan bijvoorbeeld als je 5 banen naast elkaar hebt de banen 2 en 4 dicht. Net als het clubhuis in eerste instantie. Golfen is ook een sport waar de afstanden tot elkaar groot zijn en zou met wat kleine aanpassingen in de golfbaan ook vrij eenvoudig in zo'n 1e fase weer kunnen opstarten."

Les
Niet alleen de profs hebben last van het virus, want ook de lessen voor het tennis en golf liggen compleet stil. Poel: "Tennis- en golfleraren vormen een omvangrijke beroepsgroep die nu thuiszit. Ook daarmee zou je in een bepaalde fase weer voorzichtig kunnen beginnen, misschien eerst één-op-één."

Poel laat wel weten dat gezondheid op afstand het belangrijkste is. "Maar als we verder kijken dan is het, met de nadruk op niet eerder dan het kan, ook weer belangrijk dat mensen gaan sporten en bewegen, alleen al om hun weerstand op te bouwen.”