🎥 | Tennisster wordt niet goed van rook op Australian Open en moet opgeven

14 januari 2020

De bosbranden die al weken woeden door Australië al weken teisteren, hebben nu ook grote invloed op de Australian Open. Daar werd de Sloveense Dalila Jakupovic tijdens haar kwalificatiewedstrijd tegen Stefanie Vogele niet goed door de rook. De organisatie verdedigt zich, maar vanuit het tenniscircuit wordt de kritiek steeds feller.


Jakupovic had de 1e set nog gewonnen van Vogele (6-4), maar in de slotfase van set 2 (5-6) ging het helemaal verkeerd. De Sloveense raakte bevangen door de rook, waarna ze uitbarstte in een hoestbui en zelfs op de knieën ging.

Vervolgens moest ze ook van de baan in Melbourne Park worden begeleid. De schrik zat er goed in bij Jakupovic. "Dit was écht erg. Ik heb nog nooit zoiets ervaren en was erg bang. Ik had schrik dat ik in elkaar zou zakken. Ik besloot om zelf neer te gaan zitten, want ik kon niet meer lopen. Pas op de grond ging het ademhalen eenvoudiger."

Beslissing om wel te starten 
Het gebeurde allemaal enkele uren nadat Craig Tiley, de toernooidirecteur, zijn beslissing om de kwalificaties te laten doorgaan nog had verdedigd. "Bij het begin van de dag was de luchtkwaliteit erg slecht, maar omdat verbetering merkbaar was, zijn we met wat vertraging toch van start gegaan."

Veel tennissers, onder wie de Belg Steve Darcis, lieten op Twitter hun ongenoegen al blijken. ‘Iedereen aanraden om binnen te blijven, maar toch het tennisschema aanhouden!? Sterk bezig!.’