Wimbledon: Federer bereikt finale na héérlijke tennisklassieker tegen Nadal

12 juli 2019

AFP

Roger Federer heeft vrijdagavond de finale van Wimbledon bereikt. De Zwitserse tennisser versloeg op het heilige gras in Londen zijn aartsrivaal aller tijden Rafael Nadal in de 40e ontmoeting: 7-6, 1-6, 6-3 en 6-4. Federer staat zondag na het titanengevecht van 3 uur in de finale tegen Novak Djokovic.


Het publiek kreeg die kraker die het vooraf hoopte. Het was een héérlijke tennisklassieker op een enorm hoog niveau. Beide spelers waren fenomenaal, maar op de beslissende momenten was Federer net iets beter op het gras in Londen. Gedisciplineerd en met ongekende precisie legde de Zwitser de ballen in de hoeken. Al had hij het ook zwaar, vooral in de 2e set.

De 1e set ging zonder breaks ontzettend gelijk op en de 2 beste spelers aller tijden moesten het in een tiebreak uitvechten. Nadat Federer de laatste 5 punten pakte in het extra spel, ging de set naar hem.

De 2e set was compleet anders: Nadal serveerde als een beest, waar zijn tegenstander het juist liet afweten bij de opslag. Ook maakte de 'oude' Roger veel onnodige fouten. Na een vroege break leek Federer de set te laten lopen: 6-1 voor de Spanjaard.

In het vervolg was Federer weer scherp. Dat mocht ook wel verwacht worden, aangezien hij veel meer de grasspecialist van de 2 is. De 3e set ging overtuigend naar de Zwitser. In de 4e game brak hij Nadal, waarna hij simpel naar een 6-3 winst liep. Uiteindelijk had het ook wel 6-2 of 6-1 kunnen zijn.

Ook in de 4e set was de service van Nadal ondermaats. De eigen servicegames waren matig, waarbij Federer stond te spelen als in zijn beste dagen. Korte punten zijn in het voordeel van de oudere Zwitser. Hij liet daarbij meer durf zien dan zijn tegenstander en bleef tot het einde agressief. Op 5-3 kreeg Federer 2 matchpunten, maar die benutte Federer niet. Op 5-4 maakte hij het na een lange game wel af: 6-4.

Federer staat voor de 12e keer in de finale van Wimbledon en kan zijn 9e titel gaan winnen. Hij won voor het laatst in 2017, Djokovic won vorig jaar.