Alles wat je moet weten over het boksgevecht tussen Anthony Joshua en Andy Ruiz jr.

1 juni 2019

ANP

In de nacht van zaterdag 1 op zondag 2 juni vechten de zwaargewicht boksers Anthony Joshua en Andy Ruiz jr. het uit in de New Yorkse Madison Square Garden. Hoewel Joshua bij iedereen 'automatisch' als favoriet wordt gezien, is hij dat natuurlijk niet. Sportnieuws beschouwt samen met jullie voor op dit epische gevecht in de 'bokshal der bokshallen'.


Het wordt de 1e keer dat Joshua in de Verenigde Staten, het 'terrein' van Ruiz, gaat vechten. In het MSG, waar legendes als Muhammad Ali en Joe Frazier een halve eeuw geleden furore maakten, moet het tijdens zijn debuut gaan gebeuren. De wereldkampioen bij de WBA, WBO en IBF-organisaties gaat een taaie hebben aan de in Amerika geboren Mexicaan Ruiz.

Verschillende stijlen
De 29-jarige Ruiz, die Jarrell Miller op de fightcard vervangt - hij kwam niet door de dopingtest -, is natuurlijk geen Deontay Wilder en ook geen Tyson Fury. Toch is zijn energieke, aanvallende vechtstijl iets dat Joshua nog niet eerder heeft gezien: Ruiz staat bekend om zijn drukkende, Mexicaanse manier van boksen. De Mexicaan vindt het niet erg om een serie stoten te moeten incasseren, als dat ruimte zal bieden voor zijn eigen klappers.

Statistieken
Iets dat Joshua niet gewend is, maar toch heeft Joshua iets meer voordeel. Kijk alleen al naar zijn cijfers. De eveneens 29-jarige Engelsman vocht tot nu toe 22 partijen die hij allemaal won waarvan 95 procent (!!!) op KO. Ruiz daarentegen vocht er 33, won er 32 en verloor er maar 1. Ruiz' KO-percentage is niet zo hoog als die van Joshua, maar met 64 procent meer dan respectabel. Ook heeft Joshua iets langere armen dan Ruiz en dus een iets wijdere range

In verhouding heeft Ruiz dus veel meer rondes moeten boksen dan Joshua (144 om 84). Ook is de iets kleinere Mexicaan, die vooral bespot wordt vanwege zijn redelijke gezette uiterlijk, veel zwaarder (+- 122 kilo om +- 112 kilo). Aangezien Ruiz in Amerika veel bekender is dan Joshua - Joshua's impact in de VS bleek tot nu toe relatief beperkt - zullen er naar verwachting meer Ruiz-fans op de tribune zitten dan Joshua-fans.

Voorbereiding
Hoewel Joshua er bij de bookmakers beter op staat, en hij eigenlijk liever tegen Wilder of landgenoot Fury wilde vechten, neemt de Olympisch kampioen van Londen het gevecht serieus: niet alleen staat zijn ongeslagen status on the line, ook zijn bekendheid in de States staat op het spel. Ter vergelijking: in New York kon Joshua 'gewoon' normaal over straat, terwijl Ruiz werd overspoeld door belangstellende fans.

Beiden kenden dan ook een totaal andere voorbereiding. Daar waar Ruiz - die Mexico's 1e kampioen in het zwaargewicht kan worden - relaxed met alle aandacht omging, heeft Joshua er een heel apart trainingskamp op zitten. Zo bereidde hij zich in Miami voor om aan de tijdzone-verschil te wennen. Ook liep hij met de Amerikaanse Navy Seals om zodoende voorbereid te zijn op crisis-situaties.

Interessant
Zal Joshua, die erom bekendstaat graag te domineren, in moeilijkheden komen? Zal hij Ruiz al vroeg naar de grond krijgen, of pakt Ruiz hem vanwege het graniet in zijn handschoenen? We zullen er zaterdagnacht achterkomen.