Bokslegende Muhammad Ali (74) overleden

4 juni 2016

Pro Shots

Muhammad Ali is op 74-jarige leeftijd overleden. De Amerikaanse bokslegende, geboren als Cassius Clay, was een van de bekendste sportmensen van de 20ste eeuw. Ali leed al vele jaren aan de ziekte van Parkinson. De laatste dagen ging zijn gezondheid achteruit.

De wereldberoemde bokser blies vrijdagavond volgens NBC News in een ziekenhuis in Arizona zijn laatste adem uit. Ali was donderdag opgenomen vanwege een stoornis in zijn ademhaling. Al snel kwamen berichten naar buiten dat de situatie van de oud-bokser hard achteruit ging.

Olympisch goud
In 1960 won Ali olympisch goud in Rome. Daarnaast werd hij driemaal wereldkampioen in het zwaargewicht. Door het toonaangevende tijdschrift Sports Illustrated werd de Amerikaan verkozen tot Sportman van de Eeuw.

Ali was een icoon van zijn tijd en stond zowel binnen de ring als erbuiten zijn mannetje. Met zijn flamboyante uitspraken bespeelde de bokser keer op keer de pers en zijn tegenstanders. 'Float like a butterfly, sting like a bee'was zijn bekendste uitspraak. Ali verwierf tevens bekendheid door zijn weigering om met het Amerikaanse leger in Vietnam te vechten.

'The Greatest'
Voor velen is Muhammad Ali de beste bokser aller tijden. 'The Greatest' was de toepasselijke bijnaam voor de enige die drie keer de wereldtitel veroverde bij de zwaargewichten.