Boksster Fontijn heeft geen spijt van trip naar ‘corona-OKT’: ‘Zo lang dat doorgaat, gá je’

1 april 2020

AFP

Voor Nouchka Fontijn ging haar sport nog het langst door van allemaal. Op 16 maart werd pas het olympisch kwalificatietoernooi voor boksers stilgelegd, na 3 dagen dat het wel doorging. Boksster Fontijn was in Londen en trainde volop om op 17 maart voor het eerst de ring in te moeten. Maar toen sloeg de coronapaniek ook in Londen toe en werd het OKT alsnog stopgezet.


Fontijn staat nog altijd achter de trip naar Londen. "Nee, ik heb er zeker geen spijt van", zegt de winnares van zilver op de Spelen in Rio van 2016 tegen het AD.

'Zelf afzeggen is geen optie'
"Zo lang zo’n toernooi doorgaat, gá je gewoon. Want anders heb je geen kans meer op Tokio. Eerlijk gezegd: als je op zo’n moment moet kiezen tussen óf een olympisch ticket en een kans op coronabesmetting óf allebei niet, dan kies je voor het 1e. Kijk, ik weet heus wel dat je gezondheid het belangrijkst is, maar ik heb me wel gestoord aan de kritiek dat wij als sporters onze verantwoordelijkheid hadden moeten nemen. Probeer je eerst eens te verplaatsen in een topsporter die 4 jaar traint voor dat ene doel. Zélf afzeggen is geen optie."