Clash on the Dunes: ALLES wat je moet weten over gevecht van het jaar

5 december 2019

AFP

De bokswereld is nog aan het natrillen van de enorme shock die het kreeg op 1 juni 2019, toen levende legende Anthony Joshua zijn 1e professionele nederlaag in de sport leed. 4 (!) keer knalde de Mexicaan Andy Ruiz Jr. zijn tegenstander tegen de vloer. De laatste keer werd hem teveel: KO!


Nu, ruim een half jaar later, nemen de 2 het opnieuw tegen elkaar op. Check hieronder wat je allemaal moet weten over dit, nu al, historische gevecht:

1. Ultieme kans op revanche
Joshua maakte gebruik van zijn optie om Ruiz direct uit te dagen voor een nieuwe wedstrijd. De Brit gold als onoverwinnelijk in zijn sport, dus zal hij erop gebrand zijn om zijn eer te herstellen tegen de kleine Mexicaan. Naast de eer staan er ook nog 4 wereldtitels op het spel. Als Joshua wint, pakt hij de titels bij de bonden IBF, IBO, WBA en WBO weer terug.

2. Miljoenenbedragen in zandbak
Het duel wordt gehouden in Saoedi-Arabië, wat flink wat geld heeft neergelegd om de wedstrijd te mogen organiseren. Door de locatie wordt de wedstrijd 'The Clash on the Dunes' genoemd. Ruim 97 miljoen euro werd er door het land betaald. Daarvan gaat een groot deel naar de boksers zelf.

3. Geen ringmeisjes
Nog iets nieuws. Vanwege de cultuur in het Arabische land zullen er geen ringmeisjes te zien zijn tijdens de wedstrijd. In het land gelden namelijk strikte kledingregels voor vrouwen, die door de organisatie gerespecteerd worden.

4. Stadion verdwijnt grotendeels weer
Saoedi-Arabië had geen geschikt stadion om het evenement in te houden, dus werd de Diriyah Arena uit de grond gepompt. Een stadion met 15.000 zitplekken, maar niet voor lang. Na de pot wordt het gebouw voor 95% weer afgebroken.

5. Mind-games zijn begonnen
In de Britse media heeft Joshua al flink van zich laten horen in de Britse pers. Tegenover BBC Sport zegt hij totaal geen angst te hebben voor Ruiz. "Ik sla op dit moment met de kracht van een paard dat achteruit trapt", zo liet hij optekenen. Joshua verloor wat gewicht, maar daar is Ruiz op voorbereid: "Ik moet voorkomen dat hij rond me bokst. Ik heb hiervoor sinds mijn 6e gestrijd, dus er is geen kans dat ik die titels zomaar laat gaan. Ik zal stervend ten onder gaan."

In Nederland kijk je zaterdag 7 december om 21:00 naar RTL 7 voor een live verslag van de wedstrijd.