De UFC kan niet wachten om op 9 mei weer te vechten: ‘We zijn er trots op’

28 april 2020

AP

UFC-liefhebbers opgelet: op 9 mei is het weer kooivechten geblazen. De grootste vechtsportorganisatie ter wereld heeft op die datum zijn 1e van 3 shows in 8 dagen gepland. In de Floridiaanse stad Jacksonville moet het allemaal gaan gebeuren.


Het is geen geheim dat UFC-baas Dana White koste wat kost zijn gevechten wil laten doorgaan, coronacrisis of niet. Hij deed er alles aan om op 18 april UFC 249 te houden, had zelfs een casino op een indianenreservaat in Californië bereid gevonden om het evenement te huisvesten. Maar daar stak Disney, eigenaar van uitzendgemachtigde ESPN, uiteindelijk een stokje voor.

Fight Island
Dan maar op een geheim privé-eiland dacht White, al door hemzelf omgedoopt tot ‘Fight Island’, maar die plannen zijn nu voor later. Want er is inmiddels groen licht gegeven door de lokale politici in Florida om UFC-evenementen te organiseren. Ron DeSantis, de gouverneur van Florida en een echte Trump-fan, besloot onlangs al dat sportorganisaties met een nationaal publiek gelden als een ‘essentieel bedrijf’ in de staat. Dat klonk White natuurlijk als muziek in de oren. Nu nog een plek uitkiezen en dat is uiteindelijk Jacksonville geworden.

'Ik kan niet wachten'
"Ik kan niet wachten om de fans weer gevechten voor te schotelen", aldus White. "Mijn team is er klaar voor en de vechters kunnen niet wachten om te beginnen." Ook Lenny Curry, de burgemeester van Jacksonville, is blij. "We zijn er trots op dat onze stad op 9, 13 en 16 mei in de nationale spotlight zal staan. De UFC heeft een veilig en verstandig plan gepresenteerd voor het gebruik van de VyStar Veterans Memorial Arena." In dat stadion is plek voor 15.000 mensen, maar die zullen er nu niet zijn. Een harde eis is dat er zonder publiek wordt gevochten. Het zal ongetwijfeld een aantal surrealistische beelden gaan opleveren.

Geen Khabib of McGregor
Er staan op 9 mei maar liefst 12 gevechten op het programma. Grote afwezigen in Florida zijn overigens Khabib Nurmagomedov, de wereldkampioen bij de lichtgewichten die nu in quarantaine zit in Rusland, en superster Conor McGregor. In oktober 2018 vochten de Rus en de Ier nog om de wereldtitel. Nurmagomedov won en na afloop volgde er een massale vechtpartij in de zaal tussen beide kampen. Nurmagomedov werd toen voor 9 maanden geschorst, McGregor voor 6. Een rematch zit er voorlopig nog niet in. "Ook voor 100 miljoen zou ik die idioot niet opnieuw een pak slaag geven", meldde de Rus onlangs nog.