Gevluchte Iraanse Kimia Alizadeh wil in Tokio al voor Duitsland uitkomen

24 januari 2020

ANP

Taekwondoka Kimia Alizadeh wil al bij de Olympische Spelen van komende zomer in Tokio voor Duitsland uitkomen. De 21-jarige kampioen, die in 2016 brons won in Rio de Janeiro, ontvluchtte vorige maand haar geboorteland Iran.


"De Spelen zijn het doel voor elke sporter", zei Alizadeh vrijdag bij een persmoment in Lünen, een plaats even boven Dortmund. "Het is nog niet duidelijk of ik al in Tokio mag meedoen. Anders zal ik er in 2024 bij zijn in Parijs."

Weg daar
Alizadeh won op de Olympische Spelen van 2016 brons in de klasse onder 57 kilogram en werd daarmee de 1e Iraanse vrouw ooit met een medaille op het grootste sportevenement ter wereld. De taekwondoka meldde 2 weken geleden dat ze Iran ontvlucht is vanwege het "corrupte regime" in haar land.

"Ik ben 1 van de miljoenen onderdrukte vrouwen in Iran", zei ze. Alizadeh ging in 1e instantie naar Nederland, waar ze trainde in Eindhoven, maar afgelopen weekend besloot ze in te gaan op een aanbod om haar loopbaan verder te vervolgen in Duitsland.

Papierwerk
De volgende stap is dat Alizadeh een verblijfsvergunning verkrijgt waardoor ze voor Duitsland in actie kan komen in Tokio, maar het is zeer onzeker of al het administratieve werk op tijd in orde zal komen. "Als de naturalisatie binnen 2 weken geregeld wordt, is het een optie", aldus Musa Cicek, de vicepresident van de Duitse taekwondobond.

Niet zomaar
"Alleen: we geven geen garanties. Er zijn ook andere atleten die de afgelopen 4 jaar gestreden hebben om naar de Spelen te mogen, dus er is geen vrijkaartje voor Alizadeh."